Lopovski trend u BiH: Razbijaju aparate i kupe novac sa samouslužnih autopraonica

Pljačkaške bande u Bosni i Hercegovini, gledajući godinama unazad, svako malo mijenjaju “mete” i modus operandi – način izvršenja kako bi u konačnici što lakše došli do plijena, ali istovremeno i ostavili minimum mogućnosti da im istražitelji i policajci uđu u trag, odnosno da im budu stavljene lisice na ruke.

“Domišljati” kradljivci, kažu stručnjaci, praktično prate i trendove na “tržištu”. Kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba, za vrijeme divljanja cijena goriva, koje je u jednom trenutku za obične građane bio luksuz, lopovi su se okrenuli krađama “crnog zlata”.

Njihove mete mahom su bile radne mašine – bageri i viljuškari, ali i kamioni iz prostog razloga što imaju velike rezervoare u kojima stane velika količina goriva.

“Mušterije” su lako nalazili na crnom tržištu jer su plijen – gorivo nudili po daleko nižim cijenama nego što su bile na benzinskim pumpama.

Smanjenjem cijena goriva, crna serija krađa goriva je “utihnula”, barem ako je suditi po svakodnevnim biltenskim izvještajima bh. policijskih agencija. Istina, navedene krađe se i dalje događaju, ali neuporedivo manje nego što je to bio slučaj ranije.

Kriminal ne miruje

Međutim, krminal ne miruje, pa su tako lopovi u BiH našli novi način “lake zarade” – pljačke aparata za novac na samouslužnim autopraonicama. Ovaj vid krađa pojavio se gotovo u čitavoj BiH, ali najviše “glavobolja” trenutno imaju istražitelji u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), gdje se samo u toku jedne noći na području pod njihovom kontrolom znaju odigrati i po tri ovakve krađe!

Tako su u noći sa 8. na 9. februar u mjestima Donja Golubinja i Goliješnica kod Žepča opljačkane dvije samouslužne autopraonice. U prvom slučaju na samouslužnoj praonici, vlasništvo M. N. iz Žepča, iz dvije kase – aparata je izvršena krađa novca, a identičan broj je obijen i na samouslužnoj praonici vlasništvo M. M. iz Žepča.

Iste noći u mjestu Liješnica kod Maglaja na meti je bila i samouslužna praonica koja se nalazi u sklopu benzinske pumpe “Hifa Oil”. Lopovi su ovog puta novac pokupili iz aparata za usisivanje.

Pljačkaški pohodi nastavljeni su u noći sa 13. na 14. februar kada je pokradena i samouslužna praonica “Car wash”, vlasništvo T. S. iz Vareša.

Crna serija nastavljena je i 20. februara u Zenici. Ovog puta na meti je bila samouslužna autopraonica, vlasništvo firme “Orman”.

Prema riječima Elmedina Fišeka, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZDK, način izvršenja je identičan.

“Nasilnim putem, vjerovatno pajserima ili drugim pogodnim predmetima, razbijaju kase u kojima se nalaze kovanice i odlaze sa mjesta krađe. U posljednje vrijeme imali smo povećan broj izvršenja ovakvih krađa, ali to ne treba generalizovati samo za područje ZDK, jer je ovaj problem zastupljen čak i u regiji”, kaže Fišek.

Naš sagovornik priznaje da istražitelji imaju dosta problema, jer je teško ući u trag kradljivcima.

“Kao što je svima poznato, samouslužne autopraonice nemaju radnike ili neko fizičko obezbjeđenje. Dakle, nema ni svjedoka. Istovremeno, u većini slučajeva nemaju ni video-nadzore koji bi nam bili od pomoći u identifikaciji počinioca”, pojašnjava Fišek.

Samouslužne autpraonice tako su kradljivcima, praktično, postale “švedski stol”
Organizirana grupa

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, istražitelji sumnjaju da iza serije pljački stoji organizirana grupa, jer je modus operandi u svim slučajevima gotovo identičan.

Izvor blizak policiji otkrio nam je da su zenički policajci već stupili u kontakt sa kolegama iz drugih policijskih agencija, jer se ovakve krađe događaju na teritoriji gotovo čitave Bosne i Hercegovine.

Isti izvor nam je otkrio da nije isključena mogućnost da lopovi dolaze iz drugog kantona na teritorij ZDK gdje “operišu” i kupe novac.

Iako ne postoji precizne informacije koliko je “težak” plijen kradljivaca, procjenjuje se da su do sada ukrali najmanje nekoliko hiljada maraka.

Kako se ekipa portala Radiosarajevo.ba uvjerila na terenu, vlasnici pojedinih samouslužnih autopraonica stavili su na aparate, pored orginalne brave, dodatne velike katance, kako bi otežali “posao” kradljivcima. Da li je će to biti dovoljno da se odbrane od lopova i da li će istražitelji ući u trag lopovima, vrijeme će pokazati.
Maloljetnici operirali u Banjoj Luci

Kao što smo naveli, ovakav vid krađa nije zaobišao ni druge bh. gradove.

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka polovinom februara zatekli su dva maloljetnika u krađi kovanica iz aparata u samouslužnoj autopraonici.

Iz policije je tada saopćeno da se sumnja da su dvije maloljetne osobe u prethodnom periodu na području Banja Luke počinili više provala u aparate za sitan novac u samouslužnim autopraonicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79