Mađarska želi nastavit projekte koje je Njemačka obustavila

Mađarska želi nastavit projekte koje je Njemačka obustavila


Predsjednik RS-a Milorad Dodik boravio je u Budimpešti gdje je održao sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nakon susreta izjavio je kako je uvijek lijepo sjediti sa prijateljima.

Dodik je istakao da je imao dobar i prijateljski razgovor sa Orbanom.

“Uvijek je dobro razgovarati sa prijateljima u opuštenoj atmosferi, jer je RS suočen sa brojnim pritiscima Zapada čiji se predstavnici ponašaju arogantno i ne žele da čuju za probleme i zahtjeve drugih u BiH”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je istakao da su razgovarali o energetici, a posebno o vjetroparku.

“Mađarska je spremna da preuzme energetske projekte koji su trebali da se rade sa Nijemcima, koji sada to blokiraju na način da ne žele da se povuku iz tog posla”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, i Mađarska je u okviru Evropske unije suočena sa kritikama jer želi da zaštiti zajednicu Mađara u Ukrajini.

Iz Orbanovog kabineta su pak poslali saopćenje o sastanku u kojem se naglašava da se Mađarska protivi uvođenju sankcija BiH, odnosno RS-u.

“Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, saopćeno je.

Orban je na sastanku ukazao na to da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za sigurnost Mađarske i EU.

Istaknuti su dobri odnosi Mađarske i Republike Srpske te spremnost da se ta saradnja ojača, što se ogleda i u zajedničkim započetim projektima.

“Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH”, rekao je Orbanov šef za odnose s javnošću.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

“Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU”, dodao je Orbanov šef kabineta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija