Magazinović o tender prevarama: Firma nudi usluge za jedan fening, a kasnije sama određuje cijene

Magazinović o tender prevarama: Firma nudi usluge za jedan fening, a kasnije sama određuje cijene


Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, skrenuo je pažnju na manipulacije u postupcima javnih nabavki.

Naime, pojedine firme u tenderskim postupcima nude usluge po minimalnim cijenama, često čak za jedan fening, da bi kasnije samostalno određivale stvarne cijene usluga.

Magazinović ističe da je ovakva praksa postala uobičajena te da ozbiljno narušava princip fer i transparentne konkurencije.

Ovakve manipulacije ne samo da dovode u pitanje ispravnost cijelog procesa javnih nabavki, već i otvaraju prostor za korupciju i zloupotrebe.

“Uočavamo da firme koriste ovu strategiju kako bi dobile posao, a zatim kasnije diktiraju cijene, što je neprihvatljivo. Ovo nije samo problem za druge konkurente koji pošteno nude svoje usluge, već i za same građane koji na kraju plaćaju visoku cijenu za usluge koje su trebale biti pristupačne”, naglašava Magazinović.

On je pozvao nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu potrebne korake kako bi se ovakve zloupotrebe spriječile. Također, zatražio je da se razmotre promjene u zakonodavstvu kako bi se osiguralo da tenderi budu transparentni i fer, te da se spriječe manipulacije cijenama.

U zaključku, Magazinović je istakao važnost angažmana svih relevantnih subjekata u društvu kako bi se osigurao pravilan i efikasan sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija