Majke Srebrenice predložene za nagradu Evropskog parlamenta

Majke Srebrenice predložene za nagradu Evropskog parlamenta


Slovenački europarlamentarci liberali Irena Joveva i Klemen Grošelj, koji u Evropskom parlamentu djeluju u okviru grupe RENEW, odlučili su nominirati majke Srebrenice za ovogodišnju Saharov nagradu koju za doprinos slobodi mišljenja dodjeljuje Evropski parlament.

Svake godine se u Evropskom parlamentu nastoji obilježiti genocid u Srebrenici, bilo da je to rezolucija, izložba ili, kao što je ove godine njihova politička grupa RENEW Europe pod vodstvom europarlamentarca Ilhana Kyuchyuka, posjetila Srebrenicu gdje su razgovarali s majkama koje su izgubile svoju djecu u genocidu.

Kako je tema naše političke grupe bila i nominacija kandidata za nagradu Saharov, gdje su kolege predstavili zaista sjajne kandidate, zajedno sa kolegom Grošljem odlučila sam da i mi kandidiramo majke Srebrenice – kazala je Feni Joveva.
Podsjetila je da je ove godine i film “Quo vadis Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić dobio nagradu Lux Evropskog parlamenta za najbolji evropski film, a sjećanje na film i emocije koje je pobudio i dalje su snažne i sveprisutne među parlamentarcima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija