Majke Srebrenice traže od Schmidt-a da se izvine

Majke Srebrenice traže od Schmidt-a da se izvine


Burne reakcije izazvala je danas izjava Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, koji je tokom obraćanja na konferenciji u Budimpešti kazao da je “situacija u stilu genocida u Srebrenici” bila potrebna da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Burno je ovu opasku najprije reagirala Senada Selo Šabić, viša znanstvena saradnica u Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose u Zagrebu, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“Gospodin Schmidt kaže da je ‘situacija u stilu genocida u Srebrenici’ bila potrebna da bi se okončao rat u BiH. Situacija u stilu genocida? Što to znači?! ‘Iluzija’ genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Kako uvredljivo za žrtve i međunarodno pravo”, navela je Šelo-Šabić, koja je prema pisanju medija burno reagirala i na samoj konferenciji, a onda protestirala i na društvenim mrežama.

Ovakvu izjavu osudila je i baronesa Arminka Helić, zastupnica britanskog Doma lordova.

“Genocid ne dolazi niotkuda. To je čin istrebljenja, koji je unaprijed smišljen, organiziran i planiran. Imenovanje djela i njegovih počinitelja te insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i ozdravljenja”, upozorila je međunarodno ugledna Arminka Helić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija