Mali distributeri zatvaraju pumpe u Hrvatskoj: “Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve”

Vlada Hrvatske donijela je danas novu odluku i zamrznula cijene goriva na još 14 dana, a udruženje malih distributera goriva najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi.

Kako neslužbeno saznaje Index.hr, mali distributeri će benzinske pumpe zatvoriti u srijedu ili četvrtak.

Iz Vlade su naveli da se novom odlukom fiksiraju i veleprodajne cijene, čime se štite mali distributeri.

Iz Udruženja poručuju da je neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva današnja odluka Vlade Hrvatske prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan auto-puteva.

Oni ukazuju da ovakva uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za njih znači dalje gubitke jer nisu ukalkulisani njihovi troškovi, prije svega troškovi prevoza goriva.

Mali distributeri goriva poručuju da je neprihvatljiva i teza o tome da su u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne pominju troškovi.

“Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih pumpi, što znači ugroženu egzistenciju za gotovo 1.000 porodica”, poručuju iz Udruženja.

Oni su upozorili da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone i apeluju da Vlada Hrvatske omogući da se cijena goriva reguliše u skladu s tržišnim kretanjima.

Predsjednik Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac rekao je da je razočaran odlukom i da će mali trgovci početi da zatvaraju benzinske pumpe, a spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama.

“Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere, rekao je Miljavac za Hinu, dodavši kako uskoro na njihovim pumpama neće biti goriva, odnosno kako se kod nekih distributera već osjeća manjak.

“Počećemo zatvarati benzinske postaje, jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne”, rekao je Miljavac i istakao da će tražiti pojašnjenje Ministarstva provrede i održivog razvoja za najnoviju odluku Vlade.

Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litra goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa. Ukazao je i na skup prevoz goriva do njihovih pumpi, na troškove osoblja i amortizacije objekata.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je nakon odluke Vlade u izjavi medijima da se sljedeće dvije sedmice ograničava veleprodajna cijena kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata, a u najvećoj mjeri Ina, podnijeli teret u odnosu na mala poduzeća, za koja je naveo da su prošlih godina dobro poslovala.

Naglasio je da je Vlada išla u smjeru zaštite hrvatskih građana i pomoći privredi, pa će cijene benzina i dizela izvan auto-puteva biti iste kao i protekle dvije sedmice. što znači 13,08 kuna dizel i 13,50 kuna benzin eurosuper 95. Na auto-putevima će se slobodno formirati cijena i benzina i dizela, kazao je, dodavši međutim, da će  tamo doći do pojeftinjenja, odnosno da će benzin biti 13,83  kune, a dizel 14,28 kuna.

Na pitanje jesu li se mali distributeri neopravdano žalili, naglasio je da se išlo na ograničavanje veleprodajnih cijena, da je svima teško, te da je ovo situacija na koju mali distributeri nisu navikli, jer su prošlih godina poslovali uspješno.

“Ova prošla dva tjedna i naredna dva tjedna sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju”, naglasio je ministar

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79