Maloljetnicima određen pritvor: Planirali napad na gej pripadnike

Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhapšenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, obavijestilo je u subotu Državno odvjetništvo u Hrvatskoj.

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici je dvojici 16-godišnjaka nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Napadi na manjinske grupe Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

RTL je objavio kako su prema neslužbenim informacijama planirali napade na manjinske grupe u Hrvatskoj, prvenstveno na gejeve, te na vladu.

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma pokrenuli su u julu Eurojust i Europol.

Na području Hrvatske uhapšena su dvojica maloljetnih vršnjaka, rođenih 2007. Policija je jučer obavijestila da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima.

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama. Napisali vlastiti manifest Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističu u policiji dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju. Slučaj je otvorio Eurojust na zahtjev belgijskih tijela, a ta je agencija bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu.

Iz policije dodaju da je Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pružao podršku od jula te je okupio istražitelje iz cijele Europe kako bi utvrdili zajedničku strategiju i pripremili posljednji dan akcije. Prema navodima  policije, intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola, dok je u okviru te istrage razmijenjeno više od 350 SIENA poruka. Uz to, na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni štab u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79