Mamići moraju na sud zbog mita osječkim sudijama: “‘Kupovao im skupocjene satove, davao novac”

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961., 1975.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca’, stoji u saopćenju USKOK-a u kojem se ne navode imena.

‘Optužnicom se I. okr., prvostupanjski sudija Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. novembra 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s IV. okr. te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv IV. i V. okr. i više drugih optuženika bio u toku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku.

Pritom je IV. okr., znajući da je I. okr. sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okr. svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje je IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od aprila 2017. godine do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku.

Pritom mu je II. okr. predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sudijama tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će u jednom predmetu, osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod III. okr. sudije osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno i još dvojicu sudija’, zaključuje se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79