Manekenka pozirala u džamiji i izazvala haos

Manekenka pozirala u džamiji i izazvala haos


Fotografije pod nazivom “Harmonija suprotnosti”, koje prikazuju manekenku u raznim pozama u jednoj od najvećih i najvažnijih džamija u Ankari, izazvale su pravu buru u turskoj javnosti. Ove kontroverzne slike su prouzrokovale intenzivnu diskusiju o poštovanju svetih mjesta i odgovarajućem ponašanju unutar njih.

Fotografisanje je realizirano prema uputstvima redatelja Bilala Kise, čija su djela privukla veliku pažnju. Međutim, fotografije su naišle na snažan odziv, uključujući i prijetnje, što je navelo redatelja da se očituje u vezi s tim.

Poseban razlog nezadovoljstva javnosti bilo je odijevanje mlade manekenke, što je turska javnost smatrala neprimjerenim za posjet džamiji. Njeno odijelo, uključujući kratki top koji je otkrio njen trbuh, uz maramu na glavi izazvalo je ogorčenje i kritike.

Fotografije su prvobitno objavljene na Instagramu, ali su brzo uklonjene zbog burnih reakcija. Reditelj Bilal Kisa je pratećim tekstom pokušao obrazložiti svoje namjere: “Ove fotografije hvataju magiju suprotnosti u svom najčistijem obliku.”

Nakon što je kabinet guvernera Ankare reagirao na slike, najavljena je i službena istraga.

“Pokrenuta je sudska i administrativna istraga o fotografijama koje su, kako izgleda, snimljene u džamiji Kocatepe u našem gradu. Ove sporne slike su se proširile društvenim mrežama i medijima, i time povrijedile vjeru i džamiju kao sveti prostor.”

Reditelj Bilal Kisa se također oglasio na Instagramu kako bi se ispričao za kontroverzu koju su njegove fotografije izazvale: “Tužan sam što vidim da je moj posao koji sam izveo u džamiji Kocatepe skrenuo s namjene i stvorio razne interpretacije. Iako je moja svrha bila rušiti predrasude onih koji nisu naklonjeni džamiji i pokazati da je ona mjesto univerzalnog mira, brine me što sam ja, moja poroodica i saradnici sada optuženi za izdaju. Izvinjavam  se svima koje sam povrijedio ili uvrijedio na bilo koji način.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija