Manje gužve: BiH do kraja naredne godine dobija još jedan autoput

Manje gužve: BiH do kraja naredne godine dobija još jedan autoput


U Bosni i Hercegovini i Srbiji uveliko se radi na jednom od najambicioznijih infrastrukturnih projekata u regiji – izgradnji autoputa Bijeljina – Rača. Ovaj autoput nije samo lokalni projekat, već se smatra ključnim koridorom koji će značajno unaprijediti ekonomsku povezanost između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i šireg regiona Balkana.

Autoput Bijeljina – Rača nije samo dionica na mapi autoputne mreže, već je integralni dio budućih koridora koji će povezivati Sarajevo, Banja Luku i Beograd. Ovaj projekt je važan i za perspektivu daljeg povezivanja sa ostatkom Evrope, pružajući bolje i brže transportne veze za robu i ljude.

Projekt finansiraju Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Prema riječima Nedeljka Ćorića, direktora Autoputeva Republike Srpske, veliki dio sredstava već je investiran, a očekuje se dodatna donacija od 10 miliona eura za dalju izgradnju dionice.

Izgradnja autoputa donosi brojne ekonomske benefite. Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, ističe da će autoput značajno smanjiti gužve, posebno u ljetnim periodima, olakšavajući trgovinu i turizam između istoka i zapada Evrope. Dodatno, ovaj infrastrukturni projekat doprinijet će privrednom razvoju cijelog regiona.

Uz napredak u izgradnji, postoje i izazovi. Pregovori su u toku za finansiranje dionice od Bijeljine do Brčkog, dok su na dionici Brčko – Vukosavlje već u toku pripremni radovi. Most na rijeci Savi, koji će povezivati Sremsku Raču i Raču, predstavlja važan dio projekta, koji je finansirala Vlada Srbije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija