“Nezavisna” analitičarka Marić: Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih političara

“Nezavisna” analitičarka Marić: Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih političara


Ivana Marić, politička analitičarka, na društvenim mrežama komentirala je aktuelnu političku situaciju i formiranje vlasti nakon posljednjih izbora, te se osvrnula na “moralne političare” podijelivši medijske naslove u kojima se spominju Semir Efendić, Nermin Ogrešević, Sabina Ćudić, Zlatko Miletić.

– Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih, moralnih i principijelnih političara. Svi oni su već dugo u politici i nisam ih čula da su se prethodnih osam godina bunili protiv crnolistaša ili drugih kadrovskih rješenja? Da li su pokretali inicijative za smjene takvih kadrova? Da li su pozivali narod da se riješimo takvih političara? I zašto nisu? Gdje ste do sada bili da morališete i ucjenjujete SDfA, HDZ i SNSD – navela je ona.

Dodala je da se osam godina nismo pomakli s mjesta zbog retrogradne i pogubne politike Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića.

Sada biramo između dokazano loših, koji ništa ne rade

– A, otme koliko su nas opljačkali da i ne govorimo. Sad smo dobili priliku da se pomaknemo bar za centimetar, a moguće i znatno više. Ali odjednom se odnekud stvoriše političari sa zahtjevima kao da smo Švicarska, a ne BiH poharana korupcijom i kriminalom, sa urušenom ekonomijom i vrlo upitnom pravnom državom. Bilo bi divno da je BiH uređena država razvijene ekonomije, sa neovisnim pravosuđem, bez korupcije i kriminala. Ali nije i neće još zadugo postati. Da li je dobro postavljati idealističke zahtjeve u situaciji u kojoj se odlučuje da li ćemo vlast vratiti u ruke Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića, koji su nas držali taocima sve ove godine ili ćemo probati bar nešto promijeniti – upitala se ona.

Trojka je u Kantonu Sarajevo, kako je navela, već pokazala da je mnogo bolja od SDA gdje su radili dosta toga za građane, gdje su uspostavili Agenciju za borbu protiv korupcije koja zaista radi svoj posao i gdje su radili kolik otoliko transparentno.

– Daleko je to od savršenog, ali mi sada biramo između dokazano loših, koji ništa ne rade, koji nas bezočno pljačkaju i šire strah i nacionalnu mržnju i onih koji bar nešto rade, koji su spremni na razgovor i rad i koji će uspoistaviti agencije koje će i njima samima otežavati kriminal i korupciju.

Možda ne bi bilo loše da se neki od ovih moralnih političara prisjete ko su im mentori i kakva je njihova veza sa kriminalom i korupcijom. Možda bi se neki od njih mogli sjetiti i šta su oni sami uradili ali su se uspjeli izvući nekažnjeno pa sad morališu drugima koji se nisu uspjeli izvući. Možda bi neki od njih zažmirili na predložena kadrovska rješenja da su oni dobili pozicije koje su davno zapikali – istakla je ona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija