Mario Banožić preticao pa udario u kombi, poznato koliku bi kaznu mogao dobiti

Foto: Vinkulja

Bivšem ministru odbrane Hrvatske Mariju Banožiću zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Goran Šarić prijeti zatvorska kazna do 15 godina.

Pemijer Hrvatske Andrej Plenković je Banožića razriješio dužnosti ministra odbrane nakon što je jutros je skrivio tešku nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić.

Međutim, još uvijek ostaje pitanje Banožićeve krivične odgovornosti.

Biljana Luburić, advokat, je objasnila da je do nesreće došlo jer Banožić započeo preticanje kamiona bez da se prethodno uvjerio da to može učiniti na siguran način te je udario u kombi koji se kretao iz suprotnog smjera.

Zbog dodatnih provjera policija je uzela uzorke krvi i urina da bi se utvrdila prisutnost alkohola, a vještačenje će pokazati i kojom je brzinom Banožić vozio.

Oba su vozača u trenutku nesreće bila vezana.

Luburićeva nije mogla otkriti u kojem će smjeru ići prijava, ali se previđena kazna može iščitati iz Kaznenog zakona.

Prema članku 227., učesnik u saobraćaju koji kršenjem propisa o sigurnosti saobraćaja izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzrokuje smrt jedne ili više osoba kazniće se kaznom zatvora od tri do 15 godina. U slučaju da je do nesreće došlo iz nehata, propisana kazna iznosi od jedne do osam godina, piše Dnevnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79