Mašine u punom pogonu: Krenula izgradnja najduže dionice na Koridoru 5C

U prisustvu zvaničnika Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), izvođača radova te Općine Tešanj, danas je ozvaničen početak radova na izgradnji najduže dionice autoputa na trasi Koridora Vc, od Medakova do Ozimice, dužine 21,3 kilometra.

Projekat vrijedan 420 miliona eura predstavlja veliki iskorak u poboljšanju infrastrukture i povezivanju gradova u BiH. Uz sve izazove koje nosi ovako ambiciozan projekat, stručnjaci vjeruju da će radovi biti završeni u roku od narednih 30 mjeseci.

Mirnesa Agić, v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove Autoceste FBiH, istakla je da su stvoreni uvjeti za nastavak radova na Koridoru Vc prema Zenici nakon uspješno završene dionice Putnikovo brdo – Medakovo.

Dionica autoputa prolazi kroz gusto naseljena područja općina Tešanj, Maglaj i Žepče te će biti izgrađeno oko 40 različitih objekata, uključujući nasip sa 4,5 miliona kubnih metara zemljanog materijala te tunel „Crni vrh“ dužine dva kilometra.

Predstavnik izvođača radova, Mehmet Orhan Bati iz kompanije Cengiz Insaat AS, naglasio je zahtjevnost projekta te izrazio uvjerenje da će uz saradnju s lokalnim vlastima, investitorom i nadzorom uspješno rješavati sve eventualne poteškoće.

S ciljem očuvanja lokalne infrastrukture, planirana je gradnja internih saobraćajnica koje će olakšati proces gradnje, smanjiti utjecaj na lokalnu zajednicu te olakšati posao nadzora, kako je objasnio Marin Nikolić, predstavnik nadzora.

Općina Tešanj je u protekle dvije godine uspješno riješila oko 1.600 imovinsko-pravnih odnosa, što je uključivalo eksproprijaciju stotinjak stambenih objekata i drugih imanja. Načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić (SDA), pozvao je građane na razumijevanje za radove koji će uskoro započeti, istaknuvši vrijednost riješenih imovinskih pitanja u iznosu od oko 70 miliona maraka.

Pripreme za početak radova su već u tijeku, a Alaga Husić, predstavnik investitora na dionici Medakovo – Ozimice, optimistično je izjavio kako su se zadali cilj da sve bude završeno u predviđenom roku od 30 mjeseci.

Projekt izgradnje ove dionice autoputa će koštati oko 850 miliona maraka, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke, što predstavlja značajan doprinos razvoju infrastrukture u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79