Mašinovođa koji je sinoć poginuo u teškoj nesreći i ranije je upozoravao na nepravilnosti!

Jedan od stradalih u nesreći kod mjesta Rajići je Mario Gusak kojeg su zvali Gule, koji je vozio putnički voz smrti 2506 na relaciji Vinkovci – Novska.

Trebalo je samo nekoliko kilometara da stigne u Novsku i okonča svoj radni dan. Umjesto da s radnim kolegom, kondukterom Tadijom Matkovićem, popije kafu na stanici Novska i sačeka voz koji će ih odvesti kući u Slavonski Brod, nažalost pri punoj brzini od oko 100 kilometara na sat zabili su se u teretni voz koji je zbog kvara stajao na pruzi.

Prizor na mjestu nesreće bio je strašan u kišnoj noći, ali još strašniji kada se razdanilo jer sve je sličilo na jednu veliku eksploziju. U smrt su otišli uposlenici HŽ-a i jedan mladi tamošnji mještanin za kojeg su rekli da se vraćao kući iz srednje škole. Večernji neslužbeno navodi kako je maloljetnik sin drugog mašinovođe, kolege iz Zagreba.

Mario Gusak ima iza sebe više od trideset godina željezničkog staža, vozio je lokomotive po raznim prugama i po ne uvijek lakim uvjetima. Još se njegove kolege mađinovođe sjećaju kako je 2019. godine zahvaljujući svome iskustvu izbjegao veliki željezničku tragediju. Naime te srijede 17. septembra 2019. godine, vozio je međunarodni voz broj 414, sastavljen od lokomotive HŽ 1142-001 i putničkih vagona, prema svom ustaljenom rasporedu kretao se od Beograda prema austrijskom Villachu. Strojovođa Mario Gusak vozio je brzinom većom od 100 kilometara na sat slavonskim ravnicama. Nešto prije 16 sati približavao se kolodvoru Nova Kapela. Iako je dozvoljena brzina na tom dijelu pruge sto kilometara na sat, znao je da se približava jednom prijelazu koji nije zaštićen branicima pa je, za svaki slučaj, počeo usporavati na 60 kilometara na sat.

Netom što je prošao preko prijelaza, mašinovođa i putnici gotovo su izletjeli sa sjedišta.

Bilo je poput bombe. Mislio sam da mi je neko nešto postavio pod lokomotivu. Cijela lokomotiva se izdignula s pruge i tresnula natrag. Odmah sam zaustavio voz i u šoku izišao iz lokomotive vidjeti što se dogodilo. Protrnuo sam! Tada sam shvatio što se moglo dogoditi – ispričao je tada mašinovođa Mario Gusak za Jutarnji.

Pregledom podvozja lokomotive vidio je da je jurećoj lokomotivi otpao dio kočnog sistema. Tačnije, regulator kočenja SAB, komad punog željeza, dug više od jednog metra, promjera nekoliko centimetara, težine stotinjak kilograma.

Sreća je što sam usporio. Da se to dogodilo pri brzini od 100 kilometara ili većoj, ili da se, ne daj Bože, dogodilo dok sam prelazio preko pragova prijelaza, vjerovatno bi čitav voz odletio s pruge – rekao je tada pokojni Mario.

Iako je, dakle, došlo do teškog incidenta koji ozbiljno utječe na sigurnost željezničkog saobraćaja, a oštećena je i željeznička infrastruktura, firma HŽ Putnički prijevoz o ovom incidentu nije izvijestila javnost ni Agenciju za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom saobraćaju, što su prema zakonu bili dužni učiniti, piše 24sata.hr.

Mašinovođa Gusak je postupio prema propisima, o nesreći je obavijestio strojnog dispečera u HŽPP-u, a potom otišao popiti kafu sa zabrinutim putnicima do dolaska nove lokomotive iz Vinkovaca. Preuzeo je novu lokomotivu te voz sigurno dovezao do Zagreba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79