Maslinjak u Ljubuškom: Održavanje najvećeg maslinjaka na Balkanu ugroženo nedostatkom radne snage

U srcu Ljubuškog prostire se najveći maslinjak na Balkanu, posjed porodice Mikulić. S više od 500 hiljada kvadrata zemlje pod maslinama, ovaj maslinjak predstavlja simbol rada i ulaganja. Dragan Mikulić, vlasnik maslinjaka, započeo je ovu priču punih 15 godina unazad, posadivši prvu maslinu 2009. godine. Međutim, uprkos uspješnom poslovanju, maslinjak se suočava s ozbiljnim izazovima.

Proljetni radovi u maslinjaku su u punom jeku, a redovito obrezivanje stabala zahtijeva veliku radnu snagu. No, veliki problem predstavlja nedostatak radne snage, što bi u budućnosti moglo ugroziti opstanak ovog maslinjaka.

Mikulić ističe za BHRT da je sve u maslinjaku potrebno raditi ručno, od obrezivanja do berbe, što zahtijeva mnogo ruku. Uprkos visokim dnevnicama, rad na maslinjaku nije atraktivan mladima.

U potrazi za radnom snagom, Mikulić je uspio zaposliti pet radnika iz susjedne Hrvatske. Ipak, kapaciteti ostaju ograničeni nedostatkom radne snage. Branko Taslak, jedan od radnika, ističe zadovoljstvo uslovima rada, ali ističe da bi veći broj radnika ubrzao rad.

Uprkos izazovima, maslinjak ove godine očekuje dobar urod, nakon što je prošlogodišnji urod bio prepolovljen zbog vremenskih nepogoda.

Mikulići posjeduju i vlastitu uljaru, koja je najveća u BiH s kapacitetom prerade od dvije i po tone u satu. Kvaliteta maslina i ulja prepoznata je, a nedavno su krenuli i s izvozom u Austriju.

Uprkos uspjehu na tržištu, Mikulić ističe da se tržište maslinovog ulja u Hercegovini zasićuje te da bi u slučaju rodne godine moglo doći do problema s plasmanom proizvoda. Kao prioritet ističe kvalitetu, što omogućuje i pariranje po pitanju cijene. Očekuje se da će litar maslinovog ulja i ove godine koštati između 35 i 40 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79