Mašović: Djecu koju su ubili Škorpioni pronašli smo u vrećama iz 2000. godine

Mašović: Djecu koju su ubili Škorpioni pronašli smo u vrećama iz 2000. godine


Amor Mašović, državni zastupnik i dugogodišnji član kolegija Instituta za nestale u BiH rekao je da politički vrh Republike Srpske i oni koji su učestvovali u ratu moraju podijeliti informacije gdje se nalaze masovne grobnice svih onih koji se i danas vode kao nestali, a koji su ubijeni u genocidu.

Kaže kako je dobro što se iz godine u godinu ukopava manji broj žrtava što ukazuje da je veliki broj ubijenih u genocidu našao svoj smiraj u Potočarima. Ono što nije uredu, kaže Mašović, da još uvijek ima onih za kojima se traga i da majke i roditelji nisu pronašli najmilije.

“Problem je isto da su i oni koju ukopani u Potočarima ukopani kao nekompletni skeleti i djelići njihovi, jer su prekopavani u više masovnih grobnica”, kaže Amor Mašović.

Dodao je kako im je u nastojanju da indentifikuje ekshumirane dijelove žrtava i nova laboratorija u Den Hagu koja može identificirati žrtve ako se na analizu pošalje krv i daljnje rodbine što ranije nije bio slučaj.

“Na taj način neki skeletni ostaci koju su ekshumirani prije deceniju danas dobijaju svoja imena i prezimena”, kaže Mašović.

Kaže kako im posao u pronalasku masovnih grobnica pravi i to što se godinama nakon rata masovne grobnice prekopavanju i kriju se tragovi genocida.

“Činjenica je da mi na teritorijama za koje raspolažemo vjerodostojnim informacijama nismo našli grobnice što dokazuje da se one i danas premještaju. Pripadnici Škorpiona koje su vodili ratni zločinci Simatovića i Stanišić, a  koji su strijeljali šest mladića kod Trnova su pronađeni na Rogoju u sekundarnoj grobnici. Njihove kosti su pronađene u reklamnim vrećama s datumom proizvodnje 2000. godine. To je organizovano, jer to nisu uradili mještani i neko je to organizirano radio. Činjenica da ne možete naći grobnice, iako imamo pouzdane informacije gdje se nalaze, govori da se izmještaju na druga mjesta”, rekao j i pozvao politički vrh RS-a, obavještajne službe, učesnike rata da podijele te informacije na aplikacije ili anonimne broje istakavši da je to teško očekivati jer predsjednik RS negira i psuje genocid.

Snimak ubistva Srebreničana u Trnovu obišao je svijet, a izuzetno uznemirujući sadržaj na kome se vidi kako vojnici mučki ubijaju nedužne mladiće možete pogledati ovdje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija