Masovni odlasci: Više od 99.000 građana BiH se odreklo državljanstva

Masovni odlasci: Više od 99.000 građana BiH se odreklo državljanstva


Od 1. siječnja 1996. godine do danas, državljanstva Bosne i Hercegovine se odreklo čak 99.991 osoba, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH.

Najveći broj građana koji su se odrekli državljanstva to je učinio radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije.

U protekle tri godine, 8.991 osoba se odrekla bosanskohercegovačkog državljanstva, dok je od početka ove godine to učinilo 893 građana. Ipak, u 2024. godini zabilježen je pad broja zahtjeva za prestanak državljanstva u odnosu na prethodne godine, piše Dnevni avaz.

Glavni razlozi zbog kojih se građani odriču državljanstva Bosne i Hercegovine uključuju povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i mogućnost studiranja u inozemstvu.

Godina 2003. bila je vrhunac ovog trenda, kada se 9.125 građana odreklo državljanstva, dok je 8.344 to učinilo godinu dana ranije.

Pristojba za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, osim za one koji preuzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju pristojbu od 200 KM.

Ovaj trend masovnog odricanja državljanstva pokazuje koliko su građani nezadovoljni uslovima u zemlji i koliko su spremni na radikalne korake kako bi osigurali bolju budućnost za sebe i svoje porodice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija