Matej Živković je ponovo meta kriminalaca iako je dva puta preživio atentat

Matej Živković je ponovo meta kriminalaca iako je dva puta preživio atentat


U dopisu upućenom svakom parlamentarcu FBiH dioničari upozoravaju da iza otkrivanja odluke o imunitetu profesoru Živkoviću stoje članovi KVP-a

Samostalni ekspertni tim za odnose s javnošću i upravljanje reputacijom (SET) iz Tuzle, sa Rizahom Softićem na čelu, zatražio je od Komisije za vrijednosne papire FBiH provjeru nekoga ko se predstavlja kao Udruženje za zaštitu prava malih dioničara u BiH – a koje je po društvenim mrežama i medijima počelo dijeliti dokumente koje u posjedu može imati samo KVPFBiH!

Cilj fantomskog udruženja i onih koji stoje iza njega je diskreditacija prof. dr. Mateja Živkovića, člana KVP-a koji se nakon neuspjelog atentata na njega (iz drugog pokušaja) i oporavka vratio na posao.
Papiri iz Tužilaštva KS-a

– Opravdana sumnja u spregu KVP-a i tog fantomskog udruženja postoji i zbog izjava koje je dao prof. dr. Matej Živković u intervjuu Večernjem listu, a Oslobođenje od 22. marta na stranici broj 7. to i objavilo: “S ovim vremenskim odmakom postalo mi je jasno kako su sva moja nastojanja i razgovori, svi argumenti koje sam dijelio s kolegama u uskom krugu članova Komisije komunicirani prema eksternim interesnim skupinama koje su nastojale ovladati Komisijom, kako bi se praksa iz prethodnog razdoblja nastavila, a kojima sam ja bio ogromna smetnja. Upravo je zato bjelodano da je vrlo brzo nakon imenovanja nove Komisije počelo planiranje mog nasilnog odstranjivanja, koje je kulminiralo dvostrukim pokušajem ubojstva”, podsjeća Softić na Živkovićeve riječi.
image

Rizah Softić: Četiri člana KVP-a treba smijeniti

Otkriva kako mu je iz ličnog iskustva poznato da KVP energično traži od Ministarstva pravde BiH ili od ministarstava pravosuđa FBiH i kantonalnih da se ispita rad ovakvih udruženja.

– Prošle godine su predsjednik KVP-a Adnan Zukić i član Romeo Zelenika tražili da se ispita rad SET-a. Stoga vas upozoravamo da hitno to uradite i sa ovim udruženjem, jer je ono nacrtalo novu metu na čelu prof. Živkoviću, s obzirom na laži koje objavljuje, ističe Softić.

A fantomski sajt ili osobe koje stoje iza njega su prof. Živkovića, svjedoka u velikim predmetima korupcije i organizovanog kriminala – Bosnalijek i Profit, označile kao lažnog borca u borbi protiv najveće pošasti našeg društva. Jedan od optuženih u predmetu Profit pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je i Hasan Ćelam, bivši predsjednik KVP-a FBiH, pa se prof. Živkoviću spočitava da se nagodio kako bi svjedočio da sam ne bi bio optužen. Iz SET-a tvrde suprotno, da je KVP na čelu sa Ćelamom, a sada sa Zukićem, radio sve kako bi prikrio kriminal i korupciju.

– Dovaljan dokaz korupcije u KVP-u bilo je rješenje broj 03/2-19-139/13 od 20. juna 2013. o upisu NO Bosnalijek d. d. u registar KVP-a, a sve u interesu Nedima Uzunovića. Tu je i rješenje 03/1-19-67/22 od 12. maja prošle godine o neupisu NO Bosnalijeka d. d. u registar Komisije, ponovo u interesu Nedima Uzunovića, kao i ono broja 03/3-19-240/22 od 29. novembra 2022. o upisu Harisa Jahića u registar KVP-a kao člana NO Bosnslijeka, u vrijeme kada je on bio član Odbora za reviziju.

Najgore je vaše nečinjenje, a što će biti materijalni dokaz Tužilaštvu BiH, po našem dopisu od 21. aprila 2022. i 9. januara ove godine, vezano za nezakonito održanu Skupštinu PD Delminij d. d. Tomislav-Grad, jer se Skupština održala u Zagrebu, a ne u sjedištu društva. Tu ste pokazali vaše nečinjenje u zaštiti manjinskih dioničara, umjesto da ste zaštitili veliku i značajnu imovinu FBiH koja se odnosi na Buško jezero.

U dnevnom redu nazakonite skupštine bile su tačke: Donošenje odluke o promjeni oblika društva, na prijedlog NO i uprave društva o namjeravanoj reorganizaciji društva iz dioničkog u društvo ograničene odgovornosti, 9. Usvajanje Statuta društva Delminium d. o. o. i 10. Informacija o stanju projekata Delminiuma d. d. na Buškom jezeru, što vas je obavezalo da reagujete po našim dopisima, upozorava Softić.

Spregu fantomskog udruženja i KVP-a Softić vidi u tome što je objavljena odluka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od 6. oktobra 2020, a u kojoj se govori o davanju imuniteta prof. Živkoviću u predmetu Profit.

– Kako je moguće da to fantomsko udruženje ima odluku, kada smo je i mi sukladno Zakonu o pristupu informacijama tražili i Kantonalno tužilaštvo nam je odgovorilo da to ne daje s ciljem zaštite istrage? Hajde da to i prihvatimo, ali je nemoguće da ta odluka bude u prilogu meila sa dokazima koje jedino može da ima KVP. To ste im dali vi i to je jedino moguće, poručuje Softić članovima KVP-a.

Na naše upite da li BiHAMK ima ugovore sa Vučnom službom Mostar i da li je Zelenika njen vlasnik, nismo dobili konkretan odgovor

U interesu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH i zaštite tržišta vrijednosnih papira, SET od predsjednice FBiH i dva potredsjednika traži da pokrenu inicijativu i insistiraju na okončanju istraga vezanih za napade na prof. Živkovića, utvrde (ne)zakonitosti u radu KVP-a i shodno tome pokrenu smjenu sadašnja četiri člana. KVP, uz prof. Živkovića, čine još Adnan Zukić, Romeo Zelenika, Esad Dželilović i Predrag Mlađen. Softić upozorava članove KVP-a da mali dioničari neće odustati od zahtjeva da Komisija radi po slovu zakona.

– Postoji mnogo dokaza za vaš nerad, zbog čega FBiH trpi milionske štete, a to se vidjelo u Aluminiju d. d. i Delminiju d. d. Dokazivanje vašeg učešća u autorizaciji pisma objavljenog na sajtu fantomske udruge bit će zadatak nas i Tužilaštva i to će se dešavati ukoliko se ne ogradite od ovoga pisma i ne utvrdite ko je davao dokumentaciju iz KVP-a, poručuje Softić.
Zeleniku ne provjeravaju

Vratimo se na to da su Zukić i Zelenika provjeravali udruženja dioničara koja su ih upozoravala na nezakonito djelovanje, a da predsjednik KVP-a nikad nije provjerio kako je Zelenika lažirao izjavu na osnovu koje je postao član Komisije. Podsjećamo, Romeo Zelenika je istovremeno član KVP-a FBiH, član UO BiHAMK-a i predsjednik NO Naftnih terminala FBiH, što po zakonu nije dozvoljeno.

– Što se tiče pojedinosti u vezi s provođenjem konkursne procedure za izbor i imenovanje članova Komisije koju je provodilo Povjerenstvo za izbor imenovano od predsjednika FBiH, ova institucija ne raspolaže dokumentacijom koju su kandidati dostavljali kao dokaze o ispunjavanju uslova. S obzirom na navedeno, kao predsjednik Komisije mogu jedino dodati da nikada nisam imao priliku izvršiti uvid u dokumentaciju bilo kojeg od kandidata koji su se prijavili na konkurs, rekao je Zukić za Oslobođenje.

Predsjednik SET-a dopis je dostavio predsjedavajućoj Predstavničkog doma FBiH Mirajni Marinković-Lepić, potpredsjedavajućim Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću, predsjedavajućem Doma naroda FBiH Tomislavu Martinoviću, njegovim zamjenicima Izenu Hajdareviću i Slađanu Iliću, svim parlamentarcima i sekretarima oba doma PFBiH.

U Tužilaštvu BiH su željno očekivali saradnju sa KVP-om FBiH, a vi umjesto saradnje nastavite da podržavate osumnjičenog za teški kriminal, direktora
Bosnalijeka Nedima Uzunovića, piše Softić članovima Komisije


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija