Matijaš proveo tri i po godine u zatvoru jer su mu zamijenili DNK zalaz

Matijaš proveo tri i po godine u zatvoru jer su mu zamijenili DNK zalaz


Materijalnim dokazima Tužilaštva u Okružnom sudu u Banjaluci danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Nemanji Matijašu iz Prijedora koji je proveo u zatvoru tri i po godine zbog pogrešnog DNK nalaza.

Materijalni dokaz tužilaštva bio je upravo nalaz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu bezbjednosti BiH koja je utvrdila je da je došlo do zamjene DNK Nemanje Matijaša sa drugim optuženim Vanjom Vukovićem.

– Ovo je definitivno dokaz u korist optuženog. S obzirom na ovako bitno izmjenjeno stanje, predlažem sudu saslušanje četiri svjedoka- izjavio je tužilac Aleksandar Simonović.

Iako je advokat Gordan Jovišević podsjetio sud da se u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS optuženi ne može dovesti u teži položaj nego onaj u kojem je već bio tokom ranijeg suđenja, sud je prihvatio saslušanje svjedoka, ali je ujedno istakao da će se paziti na prigovore odbrane.

Odbrana je podsjetila i na rješenje kojim je uvažen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Matijaša u kojem se između ostalog navodilo da su novi dokazi, tačnije nalaz DNK podobni da utiču na oslobađanje optuženog.

Zanimljivo je da su svi pozvani svjedoci među kojima je i inspektor Predrag Karanović, već saslušavani tokom ranijeg suđenja nakon kojeg je Matijaš bio osuđen na pet godina zatvora.

Ova presuda je u međuvremenu ukinuta, jer je Matijaš uspio dokazati da je bio osuđen na osnovu pogrešnog DNK nalaza, piše Srpskainfo.

 

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija