Matijaš proveo tri i po godine u zatvoru jer su mu zamijenili DNK zalaz

Materijalnim dokazima Tužilaštva u Okružnom sudu u Banjaluci danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Nemanji Matijašu iz Prijedora koji je proveo u zatvoru tri i po godine zbog pogrešnog DNK nalaza.

Materijalni dokaz tužilaštva bio je upravo nalaz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu bezbjednosti BiH koja je utvrdila je da je došlo do zamjene DNK Nemanje Matijaša sa drugim optuženim Vanjom Vukovićem.

– Ovo je definitivno dokaz u korist optuženog. S obzirom na ovako bitno izmjenjeno stanje, predlažem sudu saslušanje četiri svjedoka- izjavio je tužilac Aleksandar Simonović.

Iako je advokat Gordan Jovišević podsjetio sud da se u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS optuženi ne može dovesti u teži položaj nego onaj u kojem je već bio tokom ranijeg suđenja, sud je prihvatio saslušanje svjedoka, ali je ujedno istakao da će se paziti na prigovore odbrane.

Odbrana je podsjetila i na rješenje kojim je uvažen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Matijaša u kojem se između ostalog navodilo da su novi dokazi, tačnije nalaz DNK podobni da utiču na oslobađanje optuženog.

Zanimljivo je da su svi pozvani svjedoci među kojima je i inspektor Predrag Karanović, već saslušavani tokom ranijeg suđenja nakon kojeg je Matijaš bio osuđen na pet godina zatvora.

Ova presuda je u međuvremenu ukinuta, jer je Matijaš uspio dokazati da je bio osuđen na osnovu pogrešnog DNK nalaza, piše Srpskainfo.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79