Mato Tadić: “Još niko nije odgovarao za neizvršavanje odluka Ustavnog suda”

U našem pravnom sustavu, u kaznenom zakonodavstvu, predviđeno je da neizvršenje odluka Ustavnog suda je kazneno djelo, kao i neizvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, rekao je Tadić

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić komentirao je rad Ustavnog suda u protekloj godini.

Politika ne bi smjela uticati na odluke Ustavnog suda, naglasio je.

– Prije svega, ne mislim da politika utiče na odluke. Ustavni sud donese odluke i one su takve. Da li politika treba da izvršava odluke? Normalno da treba. U Ustavu piše da su one konačne i obvezujuće. Nažalost, oni to ne poštuju. U našem pravnom sustavu, u kaznenom zakonodavstvu, predviđeno je da neizvršenje odluka Ustavnog suda je kazneno djelo, kao i neizvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. Mi to imamo propisano. Kada neka naša odluka nije izvršena, nakon što protekne rok, pribavimo mišljenja onoga ko je trebao izvršiti i dostave nam izvještaj da nije izvršena, onda donosimo rješenje o neizvršenju. Zatim ga dostavljamo Tužilaštvu BiH. Oni su dužni da poduzmu mjere oko kaznenog gonjenja, da utvrde elemente postojanja kaznenog djela, ko je odgovoran za to, itd. Nažalost, prema našim informacijama, do sada niko nije nikada odgovarao za neizvršenje odluka Ustavnog suda, što mislim da nije dobro. Na taj način se malo i narušava ugled same institucije Ustavnog suda – istakao je Tadić.

Političari u Bosni i Hercegovini se vrlo često pozivaju na Ustavni sud BiH, a kada vidimo u praksi, vrlo malo oni sami poštuju odluke Ustavnog suda.

– Mi ne možemo uticati na politiku. U politici ima pravilo, sve je moguće i sve je dopušteno. Naravno da nam nije drago, nije to lijepo, ja se ljutim što ima nekih komentara, a uopšte nisu pročitali našu odluku. Nisu ni vidjeli koji su to argumenti, razlozi, koji je domen te odluke, dokle ona ide. Nije to dobro. Ne šalje dobru poruku građanima o poštivanju odluka Ustavnog suda. To se odnosi na redovne sudove i na cijelo pravosuđe u Bosni i Hercegovini – rekao je Tadić za O kanal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79