Mavrak: Milorad Dodik ide stopama Slobodana Miloševića

Mavrak: Milorad Dodik ide stopama Slobodana Miloševića

Uvođenje klevete u Krivični zakon razmatra se na sjednici Narodne skupštine RS. Šta se poručuje novinarima ovim zakonom? Šta zakon znači za slobodu govora, za slobodu medija? O tomu su govorili Tanja Topić i Ranko Mavrak.

Tanja Topić ističe da situacija koja se trenutno dešava u Banjaluci istovjetna proteklih deset godina.

“Mislim da je atmosfera vrlo napeta zadnjih dana. Ona je puna negativnog naboja. Vrlo je kontroverzno, hoću reći. da su inicijatori sa namjerom da očiste taj kontaminirani medijski prostor. Zato su optužili novinare i medije, ne sve naravno. nego one nepodobne da su oni ti koji kontaminiraju i truju i da valst želi očistiti prostor time što će vrhovni postulat istinu staviti na pijedestal a onda se postavlja pitanje ko je taj autoritet ko je taj istina”, kazala je Topić za N1.

Za Mavraka ovakva zakonska rješenja nisu iznenađenje jer se, kako objašnjava, uklapaju u tamošnji politički narativ.

“Miloradu Dodiku je ultimativni cilj opstati na vlasti pod svaku cijenu i to smo viđali u prošlosti. On u ovom trenutku, koliko ja mogu prosuditi ide stopama Slobodana Miloševića”, objasnio je Mavrak tokom gostovanja.

Da li ju je strah zbog svih dešavanja, Topić je odgovorila:

“Ne bih rekla da strahujem, ali mi je u svakom slučaju neugodno”, istakla je Topić i navela da recimo jedna novinarka BN u Banjaluci je prepričala da poslije sedam navečer se ne osjeća ugodno i ne hoda sa porodicom zbog sigurnosti.

Iako se zakon razmatra na nivou RS, Mavrka kaže da se ovo može odnositi na cijelu zemlju.

“Ko nam grantira da se to zlo neće preliti preko granica entiteta i neće postati običaj obračuna na cijelom teritoriju BiH”, objasno je Mavrak.

Topić je uputila kritiku Delegaciji Evropske unije u BiH, za koju navodi da je zakasnila sa reakcijom prema najavama zakonskih rješenja u RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79