Medicinari iz slučaja malene “Džene Gadžun” i dalje rade u struci: Neko predaje na fakultetu a neko radi u privatnog firmi

Medicinari iz slučaja malene “Džene Gadžun” i dalje rade u struci: Neko predaje na fakultetu a neko radi u privatnog firmi


Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri doktora zbog smrti djevojčice Džene Gadžun.

Optužnica je podignuta protiv Suada Rožajca, koji se tereti za nesavjesno liječenje, dok se liječnice Nina Jovanović i Jasmina Halimić terete za zloupotrebu položaja, navedeno je iz Tužilaštva.

Suad Rožajac, Nina Jovanović i Jasmina Halimić izjasnili su se da nisu krivi za smrt malene Džene Gadžun.

Međutim dok porodica Gadžun čeka pravdu na Kantonalnom sudu u Sarajevu, navedeni doktori bez ikakvih problema obavljaju svoje poslove. Crna-Hronika saznaje da doktorica Nina Jovanović  i Jasmina Halimić predaju na medicinskom fakultetu u Zenici i to predmet Očne bolesti. Prof.dr.sc. Jasmina Alajbegović-Halimić a viši asisten joj je mr.sc.Nina Jovanović dr.medicine.

Anesteziolog Suad Rožajac radi u sarajevskoj poliklinici koja se nalazi u Importanne centru u Sarajevu.

Majka malene Džene Amila Gadžun, ona je kontaktirala tu kliniku i nije se predstavila.

– Tražila sam da mi daju termin za operaciju i tražila da mi lično on bude anesteziolog, na što su mi oni rekli: “Može, naravno”. Jutros sam ih tek obavijestila ko sam i zbog čega sam se raspitivala za dr. Rožajca. Isto tako, doktorica Nina i dalje radi pri Kantonalnoj bolnici Zenica, samo je trenutno u stacionaru, to je isto u sklopu bolnice, samo u drugoj zgradi – kazala nam je Gadžun.

Pored toga, dr. Jovanović radi kao asistent dr. Halimić – Alajbegović na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, gdje na 9. semestru njih dvije predaju na predmetu “Očne bolesti”.

Amila Gadžun kaže da “samo može reći da je to jedna katastrofa od države, gdje se dozvoljava da ljudi koji su trenutno na sudu i vodi se takav postupak protiv njih, i dalje rade sa pacijentima”.

– Pa da li rade legalno, kako rade, to mi ne znamo. Uredno rade kao da se ništa nije desilo – kaže Gadžun.

Dodaje da porodici sve to jako teško pada.

– Ljuta sam na državu ako su oni zaista dozvolili da oni rade. Znači, vodi se postupak, a vi ste pustili da oni rade, ne znam da li narod uopće zna kome ide, ko ih pregleda, ko im daje anesteziju… – ogorčena je Gadžun.

Posebno joj je teško to što, kako kaže, misli da niko nije ni pokušao da im zabrani da rade.

– Jedino što smo primijetili, pošto suprug ide u Sarajevo raditi i prolazi pored Bejtovića, jedino je uklonjena tabla “poliklinika”, sada piše “ordinacija”, jedino su to promijenili, a ovi i dalje rade, daju anestezije, ona pregleda djecu… ne boje se, nije ih briga. Jedna Džena je umrla, da li će i drugo dijete, njih to očito ne zanima. Pa da su barem poslije Džene poduzeli nešto, ali nisu, i opet se isto može desiti, jer vide da im to prolazi. Naša Džena nije ni prvo, a bojim se ni posljednje dijete – kaže Amila.

Podsjećamo Džena Gadžun, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja, u srednjoj Bosni, preminula je 14. novembra 2021., tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operirana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Djevojčica je primljena 11. novembra 2021. u privatnu ordinaciju, u kojoj je pregledana, a potom je operisana u prostorijama druge. Operativni zahvat izveden je pod totalnom anestezijom. Djevojčica je pala u komu i prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je preminula.

Doktori su optuženi za nesavjesno liječenje i zloupotrebu položaja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija