Medicinska sestra za oko 200 maraka lažno unosila u sistem potvrde o vakcinaciji

Prema optužnici, okrivljenici su od septembra do oktobra 2021. godine putem posrednika angažirali usluge lažnog upisa vakcinacije kako bi stekli neosnovane EU digitalne covid potvrde. Tvrdi se da su posrednici predavali medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb-Zapad podatke o ljudima i minimalno 100 eura po osobi kako bi se lažno unijeli u sisitem kao vakcinisani.

Time je Uskok završio istragu koja je rezultirala optužbama protiv 20 hrvatskih državljana zbog umiješanosti u korupcijski skandal vezan uz izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a.

Tužilaštvo navodi da je, tokom istrage pokrenute u septembru prošle godine, ukupno 243 osobe bile pod istragom zbog davanja mita za neistinit upis vakicnacije protiv COVID-a. Među osumnjičenima su se našle i osobe iz javnog života.

Osim današnje optužnice, Uskok je od sredine nivembra optužio ukupno 181 osumnjičenu osobu u trinaest različitih slučajeva. Prve presude u vezi s tim slučajevima izrečene su 22. decembra prošle godine, kada je grupa optuženika priznala nedjela u zamjenu za blaže kazne.

U prvom slučaju, od 14 okrivljenika, njih 13 se nagodilo s tužilaštvu.

Drugi slučaj, u kojem je bilo također 14 optuženika, podijeljen je zbog pripadnosti istoj porodici koja trenutno živi i radi u inozemstvu.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina za podmićivanje službene ili odgovorne osobe kako bi obavila neovlaštenu radnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79