Međunarodna agencija za nuklearnu energiju zabrinuta zbog dešavanja u Ukrajini

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju zabrinuta zbog dešavanja u Ukrajini


Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) saopćila je i da njen centar za incidente radi punim kapacitetom nakon što je došlo do „ozbiljne situacije“ u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini nakon ruskog granatiranja.

Generalni direktor IAEA Rafael Gros rekao je da je „duboko zabrinut“ zbog ove situacije i da je razgovarao sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom kako bi ostao u bliskom kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim institucijama, prenosi „Gardijan“.

– Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju – objavio je Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je da su im Ukrajinci prenijeli da požar u elektrani Zaporožje „nije uticao na esencijalnu opremu“ i da osoblje elektrane poduzima sve mjere kako bi se ublažila šteta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija