Medžlis Islamske zajednice organizirao proteste u Mostaru. Ovo su im zahtjevi

Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu bivše robne kuće „Hit“.

Protestno okupljanje počelo je na Trgu Musala u 11.00 sati, nakon čega su nastavljeni na lokalitetu Lakišića hareme i ispred Gradske vijećnice.

Protestima, na kojim je učestvovalo oko 300 građana Mostara, pridružili su se izabrani gradski i kantonalni vijećnici, među kojima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Protestnu poruku u ime Izvršnog odbora Medžlisa Mostar u kojoj je istaknuto da su protesti organizirani zbog pravnog nasilja koje se provodi nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice, nad pravom Bošnjaka, već decenijama na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, pročitao je Kenan-ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama Medžlis IZ Mostar.

“Već dvije decenije pojedini zvaničnici i interesne grupe unutar izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona osporavaju i ignoriraju legitimni zahtjev i pravo Islamske zajednice da slobodno raspolaže vakufskom imovinom, da uživa Zakonom o slobodi vjere zagarantirano pravo na slobodu vjere, da štiti pravo na jednakopravan status sa drugim i drugačijim“, istakao je ef. Ovčina.

U poruci je podsjetio na historijat Lakišića harema na kojem je bez ikakve prutunaknade aktom sile okupaciona austro-ugarska vlast izgradila željezničku prugu, kao i na bezuspješne intervencije Husage Ćičića da tu nepravdu isprave vlasti bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

“Novo pravno nasilje nad ovim lokalitetom provodi se pred našim očima u naše demokratsko vrijeme. Islamska zajednica ne može ostati nijema i šutke posmatrati kako nam se oduzimaju elementarna prava na povrat vakufske imovine i kako se Gradska administracija oglušuje na naš legitimni zahtjev za izgradnju centralne džamije i Islamskog kulturnog centra, jer su to stvarne potrebe ovovremene generacije mostarskih muslimana. To nije nikakav politički zahtjev i političko pitanje, kako se uporno pokušava u javnosti predstaviti“, kazao je efendija Ovčina.

Ocijenio je kako cijela ova situacija predstavlja svojevrstan žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda, što ne priliči gradu koji već stoljećima baštini otvorenost, vjersku i kulturnu raznolikost.

U porukama s protestnog skupa istaknuto je da je organiziran zbog nepravde koja se vrši nad vakufskom imovinom i Islamskom zajednicom, zbog neprincipijelnog odnosa administracije Grada Mostara prema legitimnim zahtjevima Islamke zajednice, te protiv segregacije i svojevrsnog aparthejda koji se vrši nad Bošnjacima.

Poručeno je, također, kako nikada nijedan Bošnjak nije dao saglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka.

Ovim skupom se, kako je istaknuto, želi i podsjetiti domaća i svjetska javnost da pravno nasilje režima i režimskih moćnika nikada nije donijelo nikakvog dobra, već samo destabiliziralo društvene odnose.

Konkretizirajući zahtjeve, efendija Ovčina je pozvao nadležnu gradsku inspekciju da zaustavi radove na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a načelnika Mostara Marija Kordića da stane u zaštitu vladavine prava i interesa svih građana i svih naroda i svih vjerskih zajednica.

„Pozivamo nadležne gradske službe da jasno predoče dokumentaciju za koje u rukovodstvo HNK-a tvrdi da je validna i zakonita. Također, pozivamo i Gradsko vijeće da, shodno svojim nadležnostima, utvrdi stepen odgovornosti svih odgovornih za nesavjesan rad i pogodovanje zbog političkog ili ličnog interesa“, poručio je efendija Ovčina.

Također je u ime Islamske zajednice u Mostaru pozvao Pravobranilaštvo Grada Mostara da odmah objavi rezultate aktuelne revizije spornih rješenja i dokumenata, a političke partije da hitno stanu u zaštitu vladavine prava i poštivanja zakonom predviđenih normi i procedura.

“Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da se posvećeno uključe u ovu problematiku, dajući konkretan doprinos da ovo pitanje bude riješeno zarad izgradnje prosperitetnog Grada Mostara u kojemu svi imaju pravo na jednakopravan tretman“, kazao je efendija Ovčina.

Tokom današnjeg protesta on je okupljene građane podsjetio i na neke primjere diskriminatorskog odnosa gradonačelnika Mostara i gradskih službi prema zahtjevima Islamske zajednice. Medžlis Mostar je iznio zahtjeve kao što su:

-Zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Islamskog centra na lokalitetu Lakišića vakufa;

-Zahtjev za izdavanje dozvole za rekonstrukciju zgrade medrese Derviš-paše Bajezidagića u Podhumu;

-Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za džamiju u Jasenici;

-Zahtjev za Upis posjeda na brojnim vakufskim nekretninama i cijepanje parcela;

-Zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju džamije na lokalitetu nekadašnjeg Poligona, na sjevernom izlasku iz Grada;

-Zahtjeve za rekonstrukciju porušenih Ali-hodžine i Fatime Kadun-džamije;

-Zahtjev za vraćanje u posjed Islamskoj zajednici nelegalno uzurpiranog Sultan Selimova mesdžida na Starom mostu;

-Zahtjev za ograđivanje harema Kantarevac, odnosno Liska harema, te

-Zahtjev za utvrđivanje naknade za izuzeto vakufsko zemljište Baba-Beširove džamije.

„Protivno svim zakonima i dostignućima demokratskog društva, Gradska administracija i njene službe godinama ignorišu naše zahtjeve, i dosljednom šutnjom šalju nam poruku da to nikada i ne misle riješiti“, kazao je Ovčina.

Na kraju je prenio poruku Izvršnog odbora MIZ Mostar da Islamska zajednica neće mirno posmatrati nepravdu koja im se čini i da će iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete da u demokratskom duhu i na sve dozvoljene zakonske načine protestiraju protiv nepravde i nasilja koje im se čini, što će uključivati i svaki vid građanskog neposluha.

Pozvao je svoje kolege imame, sve džematlije u bosanskohercegovačkim džematima i medžlisima da utječu na organe vlasti u njihovim sredinama da ne podlegnu emociji i ne posegnu za recipročnim rješenjima u onim sredinama gdje su Bošnjaci u većini, jer sila i nasilje bilo nad ljudima bilo nad pravima nikada nikome nisu donijeli dobro, prenijela je agencije Mina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79