Megaprojekat Saudijskih investitora u BiH: Počela prodaja nekretnina, radovi počinju na ljeto?

Dar Al Arkan, vodeća kompanija za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji, počela je prodaju nekretnina u okviru svog 500 miliona saudijskih reala (preko 218 miliona KM) vrijednog projekta izgradnje luksuznih kuća i stanova za odmor u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi ova kompanija, projekat nudi priliku za posjedovanje još jednog doma u utočištu mira i tišine u srcu Evrope na lokaciji koja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija za ulaganja i odmore.

Potencijalni kupci bit će pozvani da odaberu omiljeno mjesto i odaberu svoj model vile iz niza opcija.

Nazvan Sidra, što znači život među šumama, projekat od 500.000 m2 bit će okružen s 20.000 autohtonih stabala i najveći je pojedinačni projekat nekretnina u Bosni.

Nudit će zatvorenu zajednicu vila visokih specifikacija dizajniranih za moderan život, u području klasificiranom kao jedno od najzdravijih i najčišćih na Balkanu.

Radovi na lokaciji počinju ovog ljeta a završetak je planiran u roku od 36 mjeseci.

Yousef Bin Abdullah Al Shalash, predsjedavajući Dar Al Arkana rekao je ranije kako su ponosni što saudijski brendovi mogu rasti i u inostranstvu i efikasno se natjecati te širiti ime Saudijske Arabije.

Nakon pokretanja našeg projekta u Dubaiju, sada se širimo u Bosnu koji predstavlja zlatnu priliku za kupovinu vrhunske nekretnine u vrlo poželjnoj evropskoj destinaciji i vjerujemo da će privući bosanske, saudijske i međunarodne investitore. Drago nam je što sarađujemo s lokalnim bosanskim arhitektima, savjetnicima i izvođačima na ovom projektu. Takođe pozdravljam brzu vladinu dodjelu dozvola za početak projekta, što takođe pokazuje želju Bosne da privuče strane investitore – kazao je on.

Emir Ferović, direktor operacija kompanije Real Engineering & Consulting koja rukovodi dizajnom i realizacijom projekta kazao je kako je Bosna kulturalna destinacija koja kombinira istoriju, mediteransku klimu i zadivljujuće prirodno okruženje sa izvrsnim vezama s ostatkom Evrope.

Popularnost ove destinacije brzo raste a ovaj projekat pruža priliku za savršeno ulaganje za one koji žele biti dio luksuznog turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji – kazao je Ferović.
Dodao je “Sidra će biti prekrasno utočište za one koji se žele opustiti u privatnoj zajednici zatvorenih vrata okruženi luksuznim objektima i uslugama”.

Projekat će uključivati savremene vile inspirisane lokalnom arhitekturom i odlikovat će se modernim interijerima koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom.

Sadržaji na lokaciji uključuju sistem zatvorenih vila, kafić, supermarket, teretanu, spa centar, dečije igralište i butik hotel sa 5 zvjezdica.

Inače, Dar Al Arkan osnovalo je 1994. šest istaknutih poslovnih porodica, a riječ je saudijskom dioničkom društvu sa sjedištem u Rijadu. Firma je, kako se navodi, aktivna u izgradnji nekretnina u Saudijskoj Arabiji, s projektima u cijeloj zemlji i u UAE-u. Ima međunarodne urede u Dubaiju, Londonu i BiH.

Projekat u Bosni i Hercegovini njihov je prvi takav iskorak na evropsko tlo.

Podsjetimo, BiznisInfo je ranije pisao da je ova kompanije registrovala dvije firme u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobijanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasni.

Kako je ranije pisao BiznisInfo, riječ je o kompanijama Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. koje planiraju graditi veliko naselje sa više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo.

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

Općinsko vijeće Vareš je 30. jula 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” i Nacrta Odluke o provođenju Regulacionog plana “Toljenak 1”.

Obuhvat prostora Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” iznosi 54 hektara u vlasništvu firmi “Prima Real Estate d.o.o.” Sarajevo i “Luxury Real Estate d.o.o.” Sarajevo. Vlasnik kompanija “Prima Real Estate d.o.o.” i “Luxury Real Estate d.o.o.” je upravo kompanija “Dar Al Arkan Property Development L.L.C.” iz Dubaija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79