Mehmedović optužuje ministra Amidžića za nezakonitu raspodjelu 40 miliona KM RS-u

Mehmedović optužuje ministra Amidžića za nezakonitu raspodjelu 40 miliona KM RS-u


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šemsudin Mehmedović, iznio je ozbiljne optužbe protiv državnog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića, tvrdeći da je nezakonito raspodijelio 40 miliona KM Republici Srpskoj.

Prema Mehmedovićevim riječima, Amidžić, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, već više od pet mjeseci blokira utvrđivanje novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza. Ova raspodjela se, tvrdi Mehmedović, vrši na osnovu odluke iz perioda juli – septembar 2023. godine, koja je povoljnija za Republiku Srpsku.

Nadležno Odjeljenje za makroekonomsku analizu predložilo je nove koeficijente za period oktobar – decembar 2023. godine i januar – mart 2024. godine, ali Amidžić nije dozvolio njihovu primjenu. Mehmedović navodi da je na taj način omogućio nezakoniti transfer sredstava Republici Srpskoj, umjesto da se sredstva doznače Budžetu Federacije BiH.

Mehmedović ističe da Upravni odbor UIO BiH nikada nije utvrdio konačnu metodologiju za raspodjelu prihoda namijenjenih za izgradnju autoputeva, što je zakonska obaveza. Prema njegovim riječima, cjelokupan iznos od 260 miliona KM neraspoređenih sredstava od putarina treba pripasti Federaciji BiH, s obzirom na dosadašnju raspodjelu akciza.

Mehmedović također naglašava da svi relevantni finansijski podaci ukazuju na nepravednu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza na štetu Federacije BiH i u korist Republike Srpske. Zbog ovih sumnji, Mehmedović je inicirao angažman nezavisne revizorske firme koja će izvršiti reviziju rada Uprave za indirektno oporezivanje i raspodjele prihoda.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Mehmedovićevu inicijativu za angažman nezavisne revizorske firme, koja bi trebala razjasniti sve sumnje u nepravednu raspodjelu prihoda. Nezavisni revizorski izvještaj bi, prema Mehmedovićevim riječima, konačno razriješio ove nesporazume i osigurao zakonitu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija