Mehmedović predlaže privremeno rješenje za BHRT i FTV: Poziva na poskupljenje RTV takse

Mehmedović predlaže privremeno rješenje za BHRT i FTV: Poziva na poskupljenje RTV takse


Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, apelovao je na hitno rješavanje problema finansiranja javnog servisa.

On je pozvao Edina Fortu, ministra komunikacija i prometa BiH, i Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije BiH, da organiziraju sastanak s generalnim direktorom BHRT-a, Belminom Karamehmedovićem, i generalnim direktorom Federalne televizije, Džemalom Šabićem, kako bi se dogovorili o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse prikupljenih u Federaciji BiH.

Mehmedović je predložio da se novac koji je već prikupljen na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine doznači BHRT-u i FTV-u za isplatu plata radnicima.

“Radnici BHRT-a i Federalne televizije ne primaju plate za svoj rad, pa je potrebno hitnim dogovorom o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse do 31. juna 2024. godine prebaciti novčana sredstva ovim javnim servisima u visini potrebnoj za isplatu plata svim radnicima BHRT-a i Federalne televizije,” rekao je Mehmedović.

Preostala sredstva od RTV takse bi se, prema Mehmedovićevom prijedlogu, rasporedila prema konačnom dogovoru direktora BHRT-a i Federalne televizije o raspodjeli sredstava prikupljenih u Federaciji BiH.

Mehmedović je istakao i potrebu za izmjenom Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH kako bi se povećao stepen naplate RTV takse. “Za realizaciju ovog prijedloga potrebno je da Vlada Federacije BiH što prije sačini izmjenu Zakona o izvršnom postupku na način da se utvrdi da račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave, čime bi se omogućilo povećanje stepena naplate RTV takse u Federaciji Bosne i Hercegovine,” naglasio je Mehmedović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija