Memić pao zbog nelegalnog izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, ali i masovnog uhljebljivanja u Općinu Ilidža

Memić pao zbog nelegalnog izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, ali i masovnog uhljebljivanja u Općinu Ilidža


Bivši SDA-ov načelnik Općine Ilidža i ambasador BiH u Maleziji Senaid Memić uhapšen je danas po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Memića su uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo odnosno Odjeljenja za privredni kriminal i borbu protiv korupcije, a prema do sada šturim informacijama iz Tužilaštva, bivši načelnik sumnjiči se za kriminalno izdavanja dozvola za gradnju piše Raport.

Još prije dvije godine detaljno je opisana shemu po kojoj je djelovao Memić, a prema nekim procjenama budžet Općine Ilidža oštećen je desetine miliona KM.

Naime, 2021. godine Ured za borbu protiv korupcije KS podnio je krivičnu prijavu protiv Memića zbog nelegalnog izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, ali i masovnog uhljebljivanja u Općinu Ilidža.

Kako smo tad objavili, Memić je mimo konkursa uhljebljivao sebi bliske ljude na strateške pozicije u Općini, prije svega u sektore za finansije i urbanizam.

Vrlo brzo nakon toga dolazi do izdavanja stotina urbanističkih dozvola za gradnju, što će se na kraju ispostaviti kao jeziv kriminal zbog kojeg je njegov nasljednik Nermin Muzur pokrenuo reviziju svih građevinskih i urbanističkih dozvola.

Memić je tako preko svoje uhljebljene armije u Općini na sumnjiv način dijelio dozvole za gradnju, a navodno je za to dobivao i ličnu korist.

Sad kad je Senaid Memić uhapšen postavlja se pitanje i odgovornosti SDA, koja ga je u trenutku kada Tužilaštvo pokreće istragu poslala u diplomatsku misiju. No, očito mu ni to nije pomoglo.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, 2021. godine je zadokumentovao ogroman koruptivni kriminal bivšeg načelnika Općine Ilidža.

Ured, češljajući procedure zapošljavanja, ušao u trag ogromnoj korupciji, koja je prema grubim procjenama rezultirala štetom po budžet u iznosu većem od 100 miliona KM!

Naime, zadokumentovano je da je Memić mimo svih procedura uhljebio oko 30 osoba, uglavnom stranački povezanih sa SDA. Uhljebljeni su svi mimo konkursne procedure, odnosno, konkursa nije ni bilo!

Svih 30 osoba, Memić je pred izbore unaprijedio u državne službenike. Zanimljivo je da su svi postavljeni u ključne sektore – urbanizam, finansije, komunalije.

Osim što je Memić, mimo zakona, uhljebio tridesetak osoba, kako saznajemo, odredio im je veće plaće od zakonom dozvoljenih.

Nije Memić nasumično uhljebljivao stranačke poltrone – on ih je strateški rasporedio.

Većina njih, kako smo već rekli, radi u sektoru za finansije i urbanizam.

Češljajući dublje, Ured je došao do frapantnih podataka da je stotine urbanističkih dozvola izdato na sumnjiv način!

Upravo zbog toga, kako nam je rečeno, uskoro će krenuti i revizija urbanističkih i građevinskih dozvola, a prema grubim procjenama, to je kriminal težak oko 100 miliona KM!
Dopuna krivične – u mrežu uključio i suprugu

Na ovu krivičnu prijavu, koju je Antikoruptivni ured uputio Tužilaštvu KS, kako saznajemo jutros je stigla i dopuna.

Ta dopuna se može smatrati kao šlag na tortu. Naime, Memić je u cijelu kriminalnu mrežu uključio i svoju suprugu – Velidu Memić. Ona je od ranije uposlena u Općini, a nedavno je, naravno mimo procedura, unaprijeđena. Memićka je, inače, bivša ministrica pravde KS.

Zanimljivo je da je Memić, kada je shvatio da postaje predmet istrage Ureda, pokušao zataškati nelegalna uhljebljenja.

On je naime, naknadno raspisao određene konkurse kako bi legalizirao svoj očiti kriminal.
Svima otkaz u roku od 30 dana

Ipak, kako saznajemo Ured je zajedno s Inspekcijom KS donio rješenje po kojem se svim nelegalno zaposlenim mora raskinuti ugovor o radu. I to u roku od 30 dana.
Šta kažu iz Ureda

Iz Ureda nam nisu htjeli detaljno odgovoriti na naša precizna pitanja o saznanjima do kojih smo došli. Ipak, iz odgovora se da naslutiti da je informacija tačna. Ovo je njihov odgovor:

“Vezano za Vaše pitanje, informišemo Vas da se radi o povjerljivim informacijama i da iste mogu biti dostavljene samo Vladi kao predstavniku osnivača, te nadležnim institucijama u svrhu eventualnog provođenja postupaka iz njihove nadležnosti (sudovima, tužilaštvima, revizorima u postupcima revizije isl.), a što je propisano članom članom 11. navedene Uredbe”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija