Mercedesom i Touranom udarili u divlje konje kod Livna

U livanjskim naseljima Zagoričani i Potočani koja se nalaze na dionici puta Livno–Tomislavgrad-Kupres, u petak su se dogodile dvije saobraćajne nesreće u kojima je uslijed udara motornih vozila u konje pričinjena veća materijalna šteta.

Prema informaciji MUP-a HNK, u razmaku od sat vremena, u petak od 20 do 21 sat, dva vozila Mercedes i Touran, čiji su vozači s područja Tešnja, ispod naselja Potočani i Zagoričani su imali kontakt s konjima koji obitavaju na obližnjem području.

Divlji konji izašli su na cestu u obje saobraćajne nesreće nastupila je materijalna šteta na vozilima, dok su vozači i njihovi suputnici prošli bez ozbiljnih povreda.

Konji uglavnom u ovakvim situacijama zadobiju povrede od kojih odmah ili naknadno preminu, naveli su iz MUP-a.

Inače, konji, kojih na ovom dijelu ima više od 1.000 u manjim grupama silaze s njihovog ukupljališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava i dalje prema obližnjim livanjskim naseljima, odnosno na samu saobraćajnicu u potrazi za solju koju cestari posipaju.

Onog trenutka kada ralica prođe i baci sol po cesti, a najčešće je to ujutro i uvečer, radnici na održavanju cesta upozoravaju da tada postoji velika vjeravatnoća silaska konja na cestu te ako uz to još ima magle, čine veliku opasnost za vozače, a i za same njih je mogućnost povređivanja velika.

Iz tog razloga, radnici preduzeća “Ceste” d.d. Mostar, odnosno Tehničke ispostave Livno postavili su na saobraćajnici Šujica-Livno na dva mjesta svjetlosnu prometnu signalizaciju koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja na navedenoj relaciji.

Prema podacima MUP-a HNK, u posljednjih osam godina dogodile su se 85 saobaraćajne nesreće u kojima su učesnici bili vozila i konji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79