Mi smo spremni: Spasioci iz RS-a u pripravnosti zbog potresa u Turskoj


Oko 80 spasilaca GSS Republike Srpske je u pripravnosti i čeka na odluku Ministarstva sigurnosti BiH i ambasade Turske u BiH.

Ukoliko procjena bude da je njihova pomoć potrebana, spremni su da krenu ka zemljotresima porušenim područjima rekao je  Nenad Ikonić iz Gorske službe spasavanja RS, piše N1.

  • Mi smo spremni, i u pripravnosti smo, ali za sada imamo informaciju od Ministarstva sigurnosti BiH da su u Turskoj potrebni teški USAR timovi – kaže  Nenad Ikonić iz GSS Republike Srpske.

Ikonić dodaje da su to timovi koji raspolažu teškom mehanizacijom, sposobnom za uklanjanje ruševina, te da GSS RS raspolaže lakim USAR timovima, koji podrazumijevaju stručno opremljene spasioce.

  • Nas oko 80 je spremno da krene. Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa Samirom Agićem iz Ministarstva, ali i kolegama iz GSS FBiH. Ako budemo išli, to će biti preko Ministarstva bezbjednosti i Turske ambasade –  rekao je Ikonić.

Ranije danas, njihove kolege iz Federacije BiH potvrdile su da su spremne na polazak i pomoć Turskoj u potresu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija