Migranti u BiH često su izložene govoru mržnje

Migranti u BiH često su izložene govoru mržnje


Mreža za izgradnju mira je, povodom Međunarodnog dana migranata – 18. decembra, ocijenila da su osobe u pokretu u Bosni i Hercegovini često izložene govoru mržnje, što nerijetko dovodi i do zločina iz mržnje.

Međunarodni dan migranata obilježava se na dan kada ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Apeluju na sve nadležne institucije, posebno one koje se neposrednije bave pitanjima osoba u pokretu, da u svakoj prilici poštuju zakonska i ljudska prava te da poduzmu odgovarajuće mjere, zaštite i adekvatno odgovore na kršenja ljudskih prava osoba u pokretu.

Tvrde da se na putu ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, osobe u pokretu često susreću sa velikim preprekama u rješavanju egzistencijalnih problema i ostvarivanju njihovih prava, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija