Migranti u BiH često su izložene govoru mržnje

Mreža za izgradnju mira je, povodom Međunarodnog dana migranata – 18. decembra, ocijenila da su osobe u pokretu u Bosni i Hercegovini često izložene govoru mržnje, što nerijetko dovodi i do zločina iz mržnje.

Međunarodni dan migranata obilježava se na dan kada ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Apeluju na sve nadležne institucije, posebno one koje se neposrednije bave pitanjima osoba u pokretu, da u svakoj prilici poštuju zakonska i ljudska prava te da poduzmu odgovarajuće mjere, zaštite i adekvatno odgovore na kršenja ljudskih prava osoba u pokretu.

Tvrde da se na putu ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, osobe u pokretu često susreću sa velikim preprekama u rješavanju egzistencijalnih problema i ostvarivanju njihovih prava, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79