Mijatović: “Očekujem hapšenje Milorada Dodika jer predstavlja prijetnju BiH”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o važnim društveno-političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Vaš komentar na glavne probleme u bh. društvu izazvao je brojne reakcije. Dok vas jedni hvale zbog oštrog stava kontra nacionalizama u BiH, drugi vas kude jer ste kazali kako nije samo jedan narod činio zločine u posljednjem ratu. Jeste li očekivali takve reakcije?

“Ja sam bar pokazao da sam političar koji iznosi svoj stav bez želje da se nekom svidi ili ne. Zločinci iz svih naroda su činili zločine u prošlom ratu što je na kraju i potvrđeno u stotinama presuda kako domaćih sudova, tako i Međunarodnog suda u Hagu.

Ja razumem ljude, žive u lažima već skoro tri decenije, ali je vreme za buđenje, ukoliko imalo želimo normalnu budućnost. Nemam problem sa komentarima sve dok moje izjave imaju dokaze i činjenice koje se ne mogu oboriti kao što je to u ovom slučaju. Zajedbička prošlost nam je bila katastrofalna, no možemo napraviti bolju sadašnjost i budućnost, ali samo sa istinom.”

Kako je bh. društvo uopće došlo do novog „normalnog“. Jesu li građani svojim upornim glasanjem za nacionalne stranke prihvatili prekrajanje povijesti i tihu fašizaciju društva?

“Ako to izbanalizujemo ispada tako, ali sam pristalica priče da nisu građani imali ni adekvatnu alternativu. Smatram da je vreme za promene politika i da dobijemo politike bez koketiranja, bez kalkulisanja, već one koje će napraviti sistem. Kada to bude alternativa, građani će to prepoznati bez dileme.”

Zašto se Srbi, Bošnjaci i Hrvati stide svojih istinskih antifašističkih heroja, tko je kriv što nam danas ulice i škole nose imena po četničkim i ustaškim zlikovcima?

“Nažalost oni koji su se do 1991. kleli u Tita i antifašizam, danas su predvodnici revizije istorije i diče se onima koji baštine fašizam. Prosto tu pojavu je teško objasniti sa društvenog i civilizacijskog aspekta, možda bi za to najbolje objašnjenje dali psihijatri.”

Kakva je situacija u Banjoj Luci. Je li u gradu na Vrbasu ubijena ideja o antifašističkoj ljevici?

“U Banjaluci su dunuli neki čudni vetrovi, od grada koji je bio ponos bivše države i simbol antifašizma, došli smo do centra revizije istorije i srpske šizofrenije. Ali opet smatram da je to trenutna faza i da je ipak Banjaluka spremna da promeni kurs i vrati se u normalne tračnice. Nisi sporni građani Banja Luke, već režim koji nameće predugo pogrešan sistem vrednosti.”

Jesu li glavni oponenti SNSD-a u RS-u, koji negiraju genocid i otvoreno koketiraju s četništvom, zbilja prava alternativa režimu Milorada Dodika?

“Naravno da nisu, ukoliko pričamo o tim strankma oni su kineske kopije Milorada Dodika. No, postoje pojedini ljudi u istim strankama koji zaista jesu alternativa.”

Ljevica u susjedstvu se budi. Koalicija „Možemo!“ u Hrvatskoj svakim danom je sve jača, što pokazuju i najnovija istraživanja. Je li vrijeme da SDP BiH nauči lekciju iz pogrešaka SDP-a Hrvatske?

“Pet do 12 je da SDP BiH napravi zaokret i na osnovu veoma lošeg iskustva SDP-a u Hrvatskoj ne učini iste greške. Ako posmatramo unazad par godina, ista je dijagnoza, elitizam, otuđenost od baze i ideoloških principa. Ali sam uveren da smo svesni momenta u kom se nalazimo i da imamo snage za zaokret. Videćemo, to je isključivo za nas.”

Koliko je SDP BiH oslabljen zbog nepostojanja organizacije mladih?

“Organizacija mladih je od vitalne važnosti kako za SDP BiH tako za ljevicu. U poslednjem periodu smo jako zapostavili mlade u našoj partiji i to moramo promeniti. Trebaju nam nove političke generacije i tu SDP BiH mora biti lider. Nadam se brzom izboru novog rukovodstva mladih SDP-a BiH. Od mene će imati snažnu podršku.”

Kako gledate na najnoviju političku krizu u BiH. Treba li SIPA uhapsiti Milorada Dodika ukoliko se ne odazove u Tužiteljstvo BiH na saslušanje zbog negiranja genocida?

“Apsolutno očekujem hapšenje Milorada Dodika jer predstavlja pretnju po državu BiH i bez dileme je po nekoliko osnova prekršio Krivični zakon BiH.

Institucije moraju raditi svoj posao u skladu sa Ustavom ove zemlje i zakonima. Isti odnos mora biti i prema Miloradu Dodiku i meni. Ovo će biti sjajan test da vidimo imamo li institucije ili nemamo.”

Predsjednici Srbije i Hrvatske svojim izjavama i potezima usmjerenim prema BiH dodatno dolijevaju „ulje na vatru“ u regionu. Jesu li Vučić i Milanović prešli granicu miješanjem u unutrašnja pitanja suverene države?

“Njih dvojica su odavno prešli sve crvene linije prema BiH. U poslednje vreme je to i degutantno. Ali uz sve to mi sa komšijama moramo pričati i pokušati pronaći zajednički jezik, ali isto tako tražiti poštovanje prema našoj zemlji. Dug je to proces, trajaće.”

Smatrate li da je odluka Željka Komšića da se kandidira za novi mandat za člana Predsjedništva BiH ispravna?

“Šta god ko mislio o njemu, Željko Komšić predstavlja poslednju instancu odbrane građanske BiH te smatram njegovu kandidaturu neophodnom u tom smislu. Ta odluka je legalna, legitimna i ispravna, i sa moje strane ima punu podršku.”

Treba li novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristi Bonske ovlasti i povući poteze koji bi BiH primakli euroatlantskim integracijama?

“Visoki predstavnik neka pomogne da se kroz pravosudni sistem procesuira decenijski kriminal etnonacinalnih stranaka na vlasti, a institucije BiH trebaju ispuniti uslove kako bi se približili članstvu u EU. Mi moramo uraditi sve u procesu evropskih integracija, a ne visoki predstavnik.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79