Mijenjaju se potrošačke navike u BiH: “Klikovima” sve više kupuju i namirnice

Mijenjaju se potrošačke navike u BiH: “Klikovima” sve više kupuju i namirnice


Potrošačke navike u Bosni i Hercegovini dramatično su se promijenile tokom pandemije, s porastom online kupovine, posebno za odjeću, obuću, elektroniku i prehrambene proizvode.

Iako su neki potrošači vjerni tradicionalnim načinima kupovine, poput odabira svježih proizvoda u fizičkim trgovinama, trend online kupovine ima sve veći utjecaj.

Kako su brojni trgovački lanci omogućili servis kućne dostave preko pojedinih aplikacija i uz nekoliko „klikova“ je dostupno gotovo sve, postavlja se pitanje može li trend online kupovine ugroziti male trgovine.

U zapadnoj Europi je nakon pandemije zaživio trend tzv. dark store trgovina u maloprodaji. Riječ je o trgovinama zatvorenog tipa koje služe isključivo za online kupovinu. U pravilu rade najčešće do ponoći, a svoje proizvode dostavljaju u roku od pola sata. Taj trend prisutan je i u susjednoj Hrvatskoj.

S obzirom na smanjenje troškova za trgovce i praktičnost za potrošače, online trgovina postaje važan aspekt tržišta u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija