Mikolozi u Blagaju otkrili četiri rijetke gljiive: Bile poznate samo iz tipične zbirke

Mikolozi u Blagaju otkrili četiri rijetke gljiive: Bile poznate samo iz tipične zbirke


U sklopu Znanstveno-istraživačkog kampa Blagaj 2024., koji je okupio više od 40 učesnika studenata i eksperata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, postignut je rezultat – otkriveno je čak četiri vrste gljiva koje su prvi put zabilježene na području Bosne i Hercegovine.

Među otkrivenim vrstama nalaze se Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae. Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber. Svaka od ovih vrsta nosi svoju posebnu priču, a otkriće istih predstavlja važan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama.

Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama. Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine, što potvrđuje bogat i još neistražen biodiverzitet područja Blagaja.

Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentirana u Bosni i Hercegovini. Ovo otkriće ne samo da doprinosi znanstvenoj zajednici, već i jača svijest o bogatstvu lokalne faune i flore.

Ova izvanredna otkrića ostvarena su pod vodstvom iskusnog mentora Nihada Omerovića, koji je sa svojim timom omogućio istraživanje i dokumentiranje ovih izuzetno rijetkih i vrijednih vrsta gljiva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija