Milanović nosio Cvijet Srebrenice: U službenu posjetu Sarajevu neću još jer Komšić nije predstavnik Hrvata

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je jučer u Vitezu kako Hrvatska neće dozvoliti da Dejtonski sporazum više ne bude garancija konstitutivnosti Hrvata u Bosni Hercegovini, te da u službenu posjetu Sarajevu neće sve dok se ne osigura da će Hrvati sami birati svoje predstavnike.

Na upit novinara za pojašnjanje, kazao je da član Predsjedništva BiH “Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda”.

– Hrvatski narod je konstitutivan narod i to je to. Dakle, moraju ga birati građani hrvatske nacionalnosti. U Hrvatskoj, doduše pripadnike manjina, ali jasno definiranih etničkih skupina, mogu birati samo pripadnici tih skupina. Dakle, ne mogu ja kao Hrvat u Hrvatskoj birati predstavnika srpskog ili bošnjačkog naroda u Hrvatskom saboru – kazao je Milanović novinarima u Vitezu, pred početak radnog sastanka sa predstavnicima lokalne zajednice, te političarima i gospodarstvenicima.

Nedolazak u Srebrenicu

Na pitanje novinara zašto danas nije bio u Srebrenici, na obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Milanović je podsjetio da je bio u Potočarima u vrijeme kada je obnašao dužnost premijera Republike Hrvatske.

– Bio sam tamo i vjerojatno ću otići opet. Isti sam čovjek, predstavljam istu državu. Nadam se da to nitko nije protumačio kao moje potcjenjivanje žrtava jer to je sve suprotno onome što sam u životu radio i govorio… No, ovo zlorabljenje je ljudski loše. Pokušava mi se inputirati nešto što nema veze sa mnom – kazao je Milanović, koji je u Vitezu došao sa Cvijetom Srebrenice na reveru.

Upitan kakvu poruku šalje Hrvatima u BiH, Milanović je kazao da se “neće dopustiti da se ide ispod standarda Dejtona.

– Vidimo da da se neke ljude kažnjava što krše Dejton. A kad Hrvatska, ili ja ili premijer, tražimo da se u neke međunarodne dokumente samo spomene Dejton, kao dobar dan ili neki drugi pozdrav, ne ide. To me malo iznenađuje. Dakle, Dejton nije samo ugovor kojim je nasilu prekinut rat, čemu je jako doprinijela Hrvatska vojska koja je i spasila Bihać, da se ne dogodi nešto slično Srebrenici. Dejton je i ustavno-pravni okvir za BiH, a Hrvatska je jedan od tri potpisnika i to je na snazi. Ništa drugo nije na snazi i ništa drugo se ne može dogovoriti bez suglasja triju konstitutivnih naroda. I to će ubuduće biti u svim dokumentima međunarodnih organizacija u kojima je Hrvatska član. Ne bude li, neće biti ni tih dokumenata – naglasio je Milanović.

Posjetit će i Mostar, Ljubuški, Tomislavgrad i Livno

Predsjednik Republike Hratske boravi u Bosni i Hercegovini od 11. do 13. jula.

Milanović će, kako je najavljeno, u Vitezu obići spomen-obilježje “Osmica”, gdje će odati počast osmero djece koja su, prije 28 godina, poginula u ekploziji granate ispaljene s položaja Armije RBiH.

Osim Viteza, posjetiti će Mostar, Ljubuški, Tomislavgrad i Livno, te se sastati s čelnicima lokalnih vlasti i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Planirano je da, uz ostalo, održati predavanje na mostarskom sveučilištu, posjetiti Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79