Milanović o ideji da Plenković bude šef NATO-a: “On živi da se negdje preparkira”

Milanović o ideji da Plenković bude šef NATO-a: “On živi da se negdje preparkira”


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da ne vidi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na poziciji generalnog sekretara NATO, ističući da će kandidat morati da se dopadne Vašingtonu i Parizu.

– Tamo u principu moraš vezati konja gdje ti gazda kaže, a Plenkovićeva cijela karijera je zabij nož u potkoljenicu onom ko ti je pomogao – rekao je Milanović i dodao da „barem jednom pretkomorom srca“ podržava da Plenković postane novi šef NATO.

Milanović je rekao da je bitno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava interesima i ambicijama Plenkovića da se ubaci u neko visoko međunarodno tijelo.

– On živi za to, on živi da se negdje preparkira, to je potpuno jasno – rekao je Milanović, komentarišući vijesti o Plenkoviću kao potencijalnom kandidatu za novog generalnog sekretara NATO.

On je dodao da pozicija šefa NATO nikada nije zamišljena ni funkcionisala kao nešto kreativno i politički važno i da je „u vremenima kriza, poput intervencija u Srbiji 1999. godine i sada, šef NATO medijski prisutniji, što, kako kaže, stvara problem među saveznicima.

– To će morati biti neko ko će morati u startu izbiti iz glave da će biti kreativan, da će ga se nešto ozbiljno pitati i koji će morati da se dopadne Vašingtonu, ali i Parizu – ističe Milanović.

On je dodao da „soliranje“ aktuelnog generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga smeta nekim članicama NATO, a posebno Francuzima.

Švedski mediji objavili su juče da je Plenković ozbiljan kandidat za novog generalnog sekretara NATO. Mogući kandidati su još i rumunski predsjednik Klaus Johanes i estonska premijerka Kaja Kalas.

Stoltenbergu ističe mandat 30. 9.  i očekuje se da će ime njegovog nasljednika biti poznato do samita NATO u 6. mjesecu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija