Miletić: Ispada da je Trojka ta koja pruža ruku i garant opstanka Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik s obzirom da je izolovan maltene od čitavog svijeta, pa i od većine zemalja Evropske Unije, pa čak i u materijalnom, finansijskom smislu, pa ako hoćete i u političkom, ispala je sad Trojka koja mu pruža ruku i koja je garant njegovog opstanka.

Ja sa takvim čovjekom, dok se ne izvini za ono što je rekao kada je u pitanju genocid u Srebrenici i dok ne povuče sve sporne zakone kada je u pitanju Ustavni sud, ne bi sjedio”, izjavio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH komentirajući aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Jučer je održana sjednica Doma naroda, a samo jedan zakon na dnevnom redu. Upravo je Miletić na tom fonu postavio pitanje predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto šta zapravo osam mjeseci radi Vijeće ministara.

“Postalo je degutantno da ponavljaju kako održavaju historijske sjednice, kako je napravljen najveći pomak… Pominju Zakon o izvšenju budžeta za ovu godinu kao najveći doprinos aktuelnoj situaciji, a ustvari kad vidite ovih 14 evropskih prioriteta onda nema gotovo ništa. Nažalost, jučer smo imali 7. sjednicu i imali smo samo jednu tačku iz te oblasti koja je inače dosta onako kilavo pripremljena, ali evo bez obzira na tu činjenicu osobno sam glasao, iako je bilo dosta problema u samom sadržaju tog Zakona. Najveća greška je, kada je u pitanju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, vjerovali ili ne, što se isti donosi od 2012. godine u tri navrata. Koliko smo mi zapravo nesposobni? Nama treba deset godina da donesemo jedan zakon koji je ustvari vrlo jednostavan.”

Ovaj zakon je jedan od ključnih kada je u pitanju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije. O tome da li je krajnje vrijeme da prihvatimo ispruženu ruku Evropske unije i počnemo usvajati ove zakone, Miletić je mišljenja da to vladajuća strukura vješto spinuje.

“U biti ovaj pomenuti zakon se kiseli već od 2012. godine. Davno je pripremljen Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o sukobu interesa, a koji su po mom mišljenju mnogo važniji nego ovaj zakon. Problem je što je na jednoj od sjednica Vijeća ministara BiH, kada je riječ o VSTV-u, upravo izbačen jedan od najvažnijih dijelova koji se i mijenja radi toga, a to je pitanje integriteta tih ljudi koji će obnašati tužilačke i sudske funkcije. Kako će to ići, hoće li ići… imamo obećanje s obzirom da sam presjedateljici Borjani Krišto postavio pitanje u tom smislu: da li će i hoće li biti spremni da nam dostave taj paket zakona? Ako neće da nam kaže koji su razlozi zbog kojih ne mogu i da vidimo kako da te razloge riješimo. Kako da zapravo izađemo iz ove krize. Krišto nam je obećala da će 22. avgusta ove godine biti održana sjednica Zastupničkog doma i da će oni taj paket zakona poslati. Ne znam da li će se to dogoditi.”

Nije optimističan s obzirom na sva dešavanja u prethodnih osam mjeseci, a posebno ističe nedavno održani sastanak u Konjicu predstavnika lidera Trojke sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem na kojem su govorili o novonastaloj političkoj situaciji u BiH, koju je proizvela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj.

“Na tom sastanku na kojem je došlo do takve vrste komunikacije, do psovki, vrijeđanja, kasnije i postupci Milorada Dodika kad je u pitanju rušenje institucija sistema Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda i svega sličnog… Meni to samo govori da Dodik s obzirom da je izolovan maltene od čitavog svijeta, pa i od većine zemalja EU, pa čak i u materijalnom, finansijskom smislu, pa ako hoćete i u političkom, ispala je sad Trojka koja mu pruža ruku i koja je garant njegovog opstanka. Ja sa takvim čovjekom, dok se ne izvine za ono što je rekao kada je u pitanju genocid u Srebrenici i dok ne povuče sporne zakone kada je u pitanju Ustavni sud, ne bi sjedio. Njihova je naravno odgovornost.”

Kako kaže Miletić, potrebno je često komunicirati, ali granice se moraju znati.

“Samim neaktualiziranjem te priče i bez traženja bilo čega od njega, ispada da ste vi to ‘posušili’, da je sve u redu i da je to zaboravljeno i da idemo dalje ko zna gdje. Već je bio u situaciji da uzme 80 miliona KM iz Uprave za indirektno oprezavivanje i možda kad uzme još koje pare iz institucija da riješi finansijske probleme u Republici Srpskoj, uvjeren sam da će se on nastaviti ponašati ovako kako se ponaša od 2007. godine, a to je da malo po malo ruši institucije sistema Bosne i Hercegovine”, kazao je Miletić, između ostalog, u razgovoru za BHRT.

U nastavku donosimo cijeli intervju:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79