Milorad Dodik bi da uvodi mađarski jezik u škole i fakultete u RS-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je tokom jučerašnje posjete Mađarskoj tamošnjeg premijera, Viktora Orbana hvalio u svakoj svojoj izjavi.

To ne treba čuditi, jer Dodik od Orbana očekuje podršku za svoje poteze ali se i nada finansijskoj pomoći Budimpešte u krpljenju budžeta RS-a.

Tako je Dodik najavio mogućnost da se u školama i fakultetima u RS-u uči mađarski jezik. Da li postoji interes mladih za takvo što, koji u velikom broju napuštaju RS i bolje uvjete za život traže u Njemačkoj, Austriji… valjda (ne) zna Dodik.

– Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sljedećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes djece za učenje mađarskog jezika – rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79