Milorad Dodik: Bilo bi najbolje da se održi dogovor iz Laktaša

Predsjednik RS Milorad Dodik komentarisao je nedavni sastanak predstavnika državne vlasti u Laktašima.

“Uvjeren sam da je nedavni sastanak u Laktašima predstavnika stranaka koje čine vlast na BiH nivou trasirao priču o Izbornom zakonu BiH i bilo bi najbolje da se održi dogovor sa tog sastanka”, rekao je Dodik.

Dodao je da je u svim zemljama svijeta sasvim normalno da se različiti politički faktori, politički subjekti, prije svega partije, dogovaraju o izbornim uslovima i pravilima.

“To ne može da bude stvar nikakvog pojedinca, bez obzira ima li podršku međunarodnog faktora ili nema. U ovom slučaju čak i nema. Tako da bi najbolje bilo da se održi taj dogovor”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Naveo je da je SNSD spreman da učestvuje u tom dogovoru.

“Ostao je da se definiše samo jedan segment razgovora u Laktašima, a to je definisanje odnosa izbora članova Predsjedništva BiH između Bošnjaka i Hrvata.

To je nešto što nas ne zanima, imajući u vidu da smo mi ostali principijelni tome da RS bira svoga člana Predsjedništva i da Federacija BiH ima pravo da bira ona ostala dva, i da se oni dogovore o tim uslovima. Zato mi nismo to ni finalizirali na tom prethodnom sastanku jer smo smatrali da je to stvar upravo Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Dodik.

On je dodao da su predstavnici Bošnjaka i Hrvata tada optimistično davali uvjerenje da imaju dogovor o tom pitanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79