Milorad Dodik je potrošio sve “džokere” u političkoj igri?

Politika Milorada Dodika (SNSD) sve intenzivnije daje plodove čije sjeme je zasijao njen idejni tvorac. Ti plodovi su sankcije Zapada, ali i prilično hladan odnos iz Srbije, koji Dodika tjera ka najočajnijim potezima.

Rat u Ukrajini objelodanio je neka uvriježena mišljenja o ulozi Dodika i njegovom sluganstvu prema Rusiji. Dešavanja nakon ruske agresije postepeno su otkrivala pravo lice Putinovih direktnih igrača na Balkanu. Pokazala su da kapiten proruske politike na ovom prostoru nije možda Aleksandar Vučić, već Milorad Dodik koji vjerno do kraja odbija osuditi rusku agresiju.

Poslije američkih, nedavno su uslijedile i britanske sankcije za Milorada Dodika, ali ovaj put i Željku Cvijanović. U iščekivanju Njemačkih sanckija iz te zemlje je stigla i jedna konkretna izvidnica u vidu sankcije. Naime, Njemačka obustavlja četiri vrijedna projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura zbog Dodikovog podrivanja države i urušavanja ustavopravnog poretka.

Suočen sa takvim redoslijedom dešavanja. Suočen sa iznimno hladnom reakcijom Aleksandra Vučića nakon što je dobio sankcije Velike Britanije i nakon što je visoki predstavnik Bonskim ovlastima suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, Dodik postepeno poseže za očajničkim potezima.

Iz RS-a odjedanput imamo tvrdnje da je ugrožena sigurnost Milorada Dodika zbog navodnih prijetnji koje dobija. Tu informaciju je potvrdio MUP RS-a koji i štiti Dodika, nakon što je on odbio da ga štiti državna institucija nadležna za taj sektor.

Na ulicama Banje Luke i Laktaša Dodiku bliski mediji informišu kako policija koristi i vozilo Despot u cilju zaštite lidera SNSD-a. Postepeno se plasira priča kako je Dodik meta te kako ga američko-britanski agenti planiraju i kidnapovati i odvesti na nepoznatu lokaciju.

Ako na stranu ostavimo analizu i procjenu o realnosti takvog scenarija, što je posao za sigurnosne službe, ne može se zanemariti da takve tvrdnje mogu, a možda i imaju cilj kod naroda u RS-u probuditi emociju da je lider jedne nacionalne politike i fizički ugrožen. To je jedan od prvih znakova da Dodik vjerovatno više nema asova u rukavu.

Drugi znak je ohrabrivanje i pozivanje građana na proteste. Naime, u srijedu će u Banjoj Luci biti održan protest u cilju davanja podrške očuvanju institucija RS-a, koji je navodno organizirala boračka organizacija RS-a iako je indikativno ko stoji iza takvog skupa. Ono što baca svjetlo na taj skup jeste da je Dodikov SNSD odmah pozdravio okupljanje jer mu nesumnjivo ide u prilog da se pošalje slika kako Dodik ima podršku naroda.

Opozicija u RS-u to vidi kao skrivanje iza naroda, a kada u isti kontekst dovedemo i priču o ugrožavanju sigurnosti i skup građana koji ide u prilog Dodiku, evidentno je da lider SNSD-a nema više opcija za ostanak na vlasti niti za opravdavanje svoje antidržavne politike osim prebacivanja fokusa na narod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79