Milorad Dodik: “Mi nismo za secesiju ali mirni razlaz je humano rješenje”

Milorad Dodik: “Mi nismo za secesiju ali mirni razlaz je humano rješenje”


Republika Srpska nikada nije imala plan za secesiju, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je podsjetio da već 10 godina govori da Srpska nema planove za secesiju, niti ih je ikad imala.

– Podržavamo teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonom. Imamo pravo na političku borbu. Srpska je odlučna da brani svoju političku autonomiju. Ako nije održiva BiH na bazi Dejtona, onda nije nikakva. Bolje da se mirno razdružimo i da nema nikakvog sukoba. Nemam namjeru da objašnjavam onima koji to ne žele da shvate, da ovdje ne živi plan o secesiji – istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da Srpska ostaje na bazi napisanog Dejtona i da će se za to boriti i dalje.

Dodik je rekao da zna šta se govorilo na sastanku prilikom posjete direktora CIA Vilijama Bernsa Sarajevu i da je na sjednici Predsjedništva BiH rečeno da nije ponosan na to kako neki njegovi sunarornidi njegovi rade na terenu.

– To nam je bilo dovoljno da prepoznamo da ne podržava neke aktivnosti – rekao je Dodik.

Pozdravio činjenicu da je direktor CIA-e došao u Sarajevo te je naveo da zna sve detalje.

Da, podržavamo teritorijalni intergritet BiH u skladu sa Dejtonom. Drugi teritorijalni integritet ne podržavamo. I to je tako pisalo u saopćenju našem, pogledajte. To sa Dejtonom se briše manipulativno”, naveo je Dodik.

Onda je rekao kako već 10 godina priča kako nema plan za secesiju.

“Sad izjednačavaju svaku vrstu aktivnosti sa tim i uspjeli su medijskom propagandom. RS nije nikada imala plan za secesiju, RS je odlučna da brani autonomiju. Ukoliko nije održiva RS onda nije održiva ni BiH i onda je bolje da se mirno raziđemo nego da imamo sukobe. To je naša koncepcija. Neću da objašnjavam onima koji neće da čuju ili su glupi da to shvate da ovdje ne stanuje plan secesije. Mi ćemo braniti naše ustavne nadležnosti”, kazeo je Dodik.

On je čestitao ‘muslimanima u Sarajevu’ jer su uspjeli da ‘nametnu tu priču’.

“Fino im je rekao direktor CIA-e da nije samo Dodik odgovoran, nego sve tri nacije. On je tu negirao priču o građanskoj BiH. Ako je ogovorio o tome onda se približio tome šta je Ustav BiH rekao, da je BiH dva entiteta i tri naroda. Dakle isključio je građanski pricip.

Onda je govorio kako se pogrešno predstavilo to da je direktora CIA-e neka babaroga te da je on ustvari razuman čovjek pun iskustva.

“Nisam ja imao sastanke, ali znam svaku riječ. Pogrešno se predstavilo da je on ovdje babaroga, on je razuman čovjek. Rekao je da nije ponosan kako neki njegovi sunarodnjaci rade na terenu. Mi smo prepoznali tu neko nezadovoljstvo.

Radi se o iskrenom čovjeku koju ima životno i političko iskustvo. Podržavam tu vrstu komunikacije. Svakome je više dosadila ta Bećirovićeva priča o secesiji i Dodiku. Kada nema Dodika onda se oni navale na onu Ivanu Marić koja se nešto kao našalila”, rekao je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija