Milorad Dodik može dobiti od 6 mjeseci do 5 godina robije. Sud BiH ima rok od 15 dana da odluči o optužnici

Foto: Srna

Sud Bosne i Hercegovine ima rok od 15 dana da odluči o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS. Tužilaštvo BiH Dodika i Lukića tereti za krivično djelo neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Nakon što je Tužilaštvo proslijedilo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića čeka se odluka Suda BiH. Rok u kojem Sud može potvrditi ili odbaciti optužnicu je maksimalno 15 dana.

“Odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine propisano je da je rok za odlučivanje o optužnici do 15 dana od dana prijema optužnice. U ovom periodu će sudija za prethodno saslušanje razmatrati optužnicu”, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH po novom članu Krivičnog zakonika koji je nametnuo visoki predstavnik, nakon što je predsjednik Republike Srpske potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u Službenom glasniku.

Pojavila se informacija i da je Tužilaštvo uz optužnicu Sudu BiH predložilo i mjeru zabrane političkog djelovanja za Milorada Dodika, ali nema zvanične potvrde.

“Pored toga što je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina to može značiti i potpunu zabranu obavljanja dužnosti u tom najvišem izvršnom organu Republike Srpske. Dakle dužnosti predsjednika. Za očekivati da će Sud u roku koji mu je ostavljen a to je 15 dana proučiti sve što je navedeno u optužnici. Nadamo se da je korektno sastavljeno”, kazao je advokat Ifet Feraget.

Iako je ovo prva optužnica za takvo krivično djelo i ne postoji sudska praksa, to neće biti problem za pravosudne organe, navodi sagovornik BHRT-a. Advokat Milan Petković kaže da je riječ o pravnom i političkom presedanu.

“Smatram da Dodik ima imunitet u ovom slučaju. To se pokazalo i u predmetu referendum prije tri godine kada je na naredbi o sprovođenju istrage bio prvoosumnjičeni Milorad Dodik kao predsjednik Republike Srpske pa tada nije bila podignuta optužnica upravo zbog imuniteta”, navodi Petković.

“Ja smatram da je optužnica poltiičkog karaktera da ona nema nikakvo pravno uporište, da je predsjednik Republike Srpske pod funkcionalnim imunitetom budući da je njegova ustavna obaveza da potpiše sve zakone koje donese NSRS”, kaže profesor Pravnog fakulteta Vitomir Popović.

Dok se čeka odluka Suda, Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika, koji je ukaz potpisan od predsjednika Dodika objavio u Službenom glasniku i odbio da objavi odluke visokog predstavnika, najavio je da će nastaviti objavljivati ukaze predsjednika i to ubrzanim procedurama.

“Zamoliću predsjednika Republike Srpske da nam oslobodi jednu kancelariju u Palati Republike tako da ćemo napraviti istureno odjeljenje Službenog glasnika u kabinetu predsjednika i na taj način ćemo ubrzati objavljivanje svih ukaza koje predsjednik RS donese”, rekao je Miloš Lukić, v. d. direktora Službenog glasnika RS.

Milorad Dodik je rekao je da će se odazvati svakom sudskom pozivu koji eventualno dobije. Podizanje optužnice nazvao je političkim progonom obrušivši se na tužioca Tužilaštva BiH, američkog ambasadora i OHR.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79