Milorad Dodik ponovo vrijeđa žrtve: Ma ko je to iz Srebrenice stradao u Srebrenici?

Danas na posebnoj sjednici NSRS-a obratio se predsjednik entiteta RS Milorad Dodik. U svom prvom obraćanju, Dodik je usmjerenost stavio na “Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine”.

Dodik je iznio niz neutemeljenih i, slobodno se može reći, necivilizovanih tvrdnji, replikujući na izjave delegata u NSRS Ramiza Salkića koji je pozvao na “prihvaćanje presuda međunarodnih sudova”.

“Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time”, naveo je Dodik.

Nakon toga je Salkiću poručio da nije upoznat s njegovim položajem 1991. godine, prije nego što je nastavio razgovarati o Srebrenici. Javno je osporio genocid i očigledno manipulirao dokumentiranim činjenicama.

Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da ste imalo objektivni i vi biste presudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koje su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo vojno i političko Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Nastavio je raspravljati o broju ubijenih Srebreničana, ignorirajući čvrsto utvrđene međunarodne činjenice i iznoseći mnoge kontroverzne stavove.

“Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem”, dodao je Dodik.

Potom je ponovio tvrdnju da je “više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici”.

“Ubijali ste nas po zatvorima, ali, ne pristajemo na propagandu. Priča o Aliji Izetbegoviću i Clintonu još nije ispričana, ali ima vremena”, zaključio je Dodik.

Nakon toga je prešao na temu stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, te je u jednom trenutku grubo uvrijedio Bošnjake tvrdnjom da su svi bili pristaše ustaštva.

“Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Blajburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti”, skandalozno je zaključio Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79