Milorad Dodik: Zvali me Bakirovi prijatelji i molili da ga ne ostavljam na cjedilu

FOTO: Fena/Amer Kajmović

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se obratio nakon sastanka na kojem je potpisan Sporazum o formiranju vlasti na državnoj razini.

Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum

Potpisan je dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine”. Dodik kaže da je uložen ozbiljan napor kako bi došli do što efikansijeg formiranja vlasti.

“Uložen je ozbiljan napor kako bi došli do efikasnog formiranja vlasti. Usvajanje nekoliko dokumenata, razvojnih planova, deblokada. Mislim da smo izabrali i dobar dan, kada BiH treba da dobije kandidatski status. Sve skupa trebalo bi da bude više dobrih vijesti nego razlika. Imamo razlika oko NATO-a, ali niko nije napustio svoje pozicije oko toga i nismo gubili vrijeme. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju sa NATO-om“.

“Želim da kažem da su pregovarači bili uporni u nastojanju da obezbijede pozicije, ali jednako i fleksibilni. Mislim da treba da obilježimo da je na jedan neobično brz način došlo do konsenzusa i dogovora za BiH”, kazao je Dodik.

Dodaje da je prvi put postignut sporazum uz zajednički dogovor.

“Mislim da je po prvi put urađeno da smo svi zajedno rekli da idemo dalje i da vidimo šta možemo uraditi. Saradnja sa NATO-om će se nastaviti, sve je to jasno, niko to ne spori. HDZ ima svoje pozicije oko NATO-a, Osmorka svoje, mi mislimo da ne treba. Imamo saradnje, plan reformi, ništa nismo mijenjali u tom planu reformi“.

“Moram da primjetim ozbiljne razlike, ovaj put imamo dogovore i programska načela kojih nije bilo u prošlom vremenu jer je SDA blokirala formiranje Vijeća ministara”.

Dodik je na kraju odgovarajući na novinarska pitanja poručio još:

“Bakir je sve slagao. On uvijek kaže “nemoj molim te, moramo da te napadamo. Ako mi tebe ne napadamo, onda smo mi u lošoj poziciji ovdje u Sarajevu” – rekao je Dodik i dodao:

– Kad je bilo “Osmorke” niko me nije zvao da moram s njima, ali su me zvali neki Bakirovi prijatelji sa strane i molili da ga ne ostavim na cjedilu“, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79