Čović nakon dogovora Osmorke, HDZ-a i SNSD-a: Slijedi izmjena Izbornog zakona

FOTO: Fena/Amer Kajmović

Lider HDZ-a Dragan Čović istakao je danas u Sarajevu kako je velika stvar što će se u ovoj godini imenovati novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i usvojiti budžet.

Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum

Čović je naglasio da je dogovor napravljen u jednoj fleskibilnoj atmosferi.

“Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kakav smo pravili za Federaciju. Nastavit ćemo razgovore za resore. Idemo sa popunom Vijeća ministara i to je glavni cilj koji smo obećali da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Istom dinamikom kao za budžet radit ćemo i na drugim pitanjima”, kazao je lider HDZ-a.

Dodao je kako se ovim sporazumom SNSD-a, HDZ-a i “Osmorke” unosi jedna “potpuno nova dimenzija”, te je pozvao javnost da podrži “ovakvo razmišljanje”.

“Nakon dugo vremene napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su bile iznuđene koalicije. Uvjeren sam da će ova parlamentarna većina biti snažna kako u Vijeću ministara tako i u zakonodavnoj vlasti. U idelno vrijeme potpisujemo ovaj sporazum”, poručio je Čović.

Čović je kazao kako je dogovoreno da će se u roku od šest mjeseci nakon uspostave vlasti završiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH “poštujući sve presude” – evropskih i domaćih sudova.

“Uvjeren sam da ćemo završiti za šest mjeseci”, zaključio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79