Minimalac kao mamac da se građani udare po džepu

Minimalac po novom obračunu još nije isplaćen, a već su brojni proizvodi skuplji, među njima i pekarski. Veće cijene najavljuju i komunalna preduzeća, iako su u prošloj godini svoje usluge povećali za 20 posto.

Na sastanku u Privrednoj komori RS iznijeli su probleme sa kojima se suočavaju, zbog povećanja minimalca. Ne isključuju i korekciju cijena, ali prije toga kažu da će se obratiti rukovodstvu Republike Srpske. Prije nego se obrate rukovodstvu, dobili su poruku građana.

Izgleda da je minimalac postao mamac za mnoge da ponovo udare po džepu stanovništva. Svakodnevno iznose probleme zbog 200 maraka povećane minimalne plate. U Privrednoj komori nizali su zahtjeve. Zaprijetili su i otpuštanjem radnika i povećanjem cijena komunalnih usluga, ukoliko ne dobiju pomoć Vlade Srpske.

“Mi nismo za to da idemo sa zahtjevom za povećanjem cijena naših usluga, ali ako ostane ovako kako jeste mi ćemo se naći u ogromnim problemima”, rekao je direktor banjalučkog “Vodovoda” Predrag Duduković.

O kakvim problemima govore direktori komunalnih preduzeća kada su voda, grijanje, odvoz smeća, prije nekoliko mjeseci, poskupjeli za 20 posto. Uprkos tome planiraju novo poskupljenje, a da li će se realizovati, kažu, zavisi od mnogo faktora.

“Smatram da nismo isti kao drugi privrednici u ovoj temi. Zaključak je da ćemo ići sa molbom da nas predsjednik primi da razgovaramo”, istakao je predsjednik Udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Aleksandar Bračević.

Kod predsjednika su nedavno bili i privrednici. Dogvoreno je da se sačaka izvjesno vrijeme kako bi se mogla uraditi analiza efekata.

A ko u ovoj priči pita građane koji za komunalne usluge mjesečno izdvoje i do 300 maraka. Direktrima javnih preduzeća poručuju, ako nisu sposobni da rukovode preduzećem, neka podnesu ostavku. A na poskupljenja da i ne pomišljaju, jer i ovo je previše.

I dok građani čekaju da im stignu računi za januar, već sabiraju troškove, jer su nove cijene već vidljive na rafama marketa, kao i u pekarama. Iako je poskupljenje od 10 do 20 pfeniga, dovoljno je da vidimo razliku na računu ali i u novčaniku, piše RTRS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79