Ministar Nešić nije izjavio da će izručiti generala Armije BIH Mahmuljina ako Erdogan izgubi

Ministar Nešić nije izjavio da će izručiti generala Armije BIH Mahmuljina ako Erdogan izgubi


Facebookom se dijeli slika s izmišljenom izjavom ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića o tome da postoji dogovor da će nova vlast u Turskoj izručiti Sakiba Mahmuljina Bosni i Hercegovini.

On je navodno rekao da postoji plan za izručenje Sakiba Mahmuljina iz Turske u Bosnu i Hercegovinu ukoliko dođe do promjene vlasti nakon izbora u Turskoj.

Šta su činjenice?

Google pretraga navodne izjave Nenada Nešića pokazuje da ne postoje nikakvi medijski izvještaji ili saopštenja koji bi potvrdili da je on zaista izgovorio pripisane mu riječi.

Raskrinkavanje je kontaktiralo Nešićev kabinet upitom o tome da li je i kada dao izjavu o navodnom obećanju ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o tome da će nove vlasti u Turskoj isporučiti BiH ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina. Upit smo poslali i Demokratskom narodnom savezu (DNS), čiji je Nešić predsjednik.

Portparol Ministarstva bezbjednosti Aladin Mujagić je u e-mailu na naš upit odgovorio da je u pitanju lažna izjava.

Navedena izjava koja je objavljena i dijeljena putem Facebook-a, a koja se pripisuje ministru Nenadu Nešiću je lažna i izmišljena s ciljem dezinformisanja javnosti. Ministar Nesić nikada nije dao izjavu ovakvog ili sličnog sadržaja za bilo koji medij.

I DNS je u e-mailu potvrdio da je izjava lažna.

U pitanju je čista laž i montaža. Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić nikada nije izgovorio pomenutu rečenicu.

Nakon što je montirana slika navodne Nešićeve izjave počela kružiti društvenim mrežama, na svom Facebook profilu 14. maja oglasio se ministar Konaković, koji je uz sliku napisao da navodna izjava ne postoji te da je riječ o montaži.

Podsjetimo da je Sud BiH u martu 2023. godine zatražio od Republike Turske izručenje Sakiba Mahmuljina nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1995. godine u Vozući i Zavidovićima, o čemu je pisao Detektor.

U Turskoj su 14. maja 2023. godine, kada je i objavljena lažna izjava ministra Nešića, održani predsjednički i parlamentarni izbori. Prema informacijama dostupnim u vremenu pisanja ove analize, 28. maja bit će održan drugi krug izbora za predsjednika nakon što nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu na izborima održanim 14. maja. Ovu informaciju objavio je predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Ahmet Yene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija