Ministar odbrane BiH i vojni izaslanik SAD razgovarali o budućnosti OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, primio je u petak, 22. marta 2024. godine, vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH, brigadira Erika Adamsa (Erica), u posjetu.

Razgovor između ministra Heleza i brigadira Adamsa bio je usmjeren na dalji razvoj i aktivnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te na političku situaciju u Evropi i regiji.

Brigadir Adams je čestitao ministru Helezu na činjenici da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar Helez je istaknuo zadovoljstvo postignutim, napominjući da je Vijeće ministara BiH, u kojem je on zamjenik predsjedavajuće, postiglo više na tom putu u protekloj godini nego prethodni sazivi Vijeća ministara BiH.

Posebno je naglašeno da se u javnoj komunikaciji NATO-a ističe činjenica da su vrata punopravnog članstva u NATO otvorena za BiH, Ukrajinu i Gruziju, uz naglasak na BiH kao jedinu državu s Akcijskim planom za članstvo (MAP).

Helez je izrazio zahvalnost na podršci Sjedinjenih Američkih Država u tom procesu, kao i u suočavanju s negativnim utjecajima koji bi mogli ometati napredak.

Sagovornici su također razgovarali o nedavnom posjetu članova Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) Bosni i Hercegovini, ocjenjujući ga kao vrlo uspješan i koristan za zemlju. Također su se dotakli izazova u procesu nabave i modernizacije OSBiH, kao i procesu podmađivanja personala Oružanih snaga BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79