Ministar sigurnosti: Hitno da se otkrije autor prijetećeg transparenta

Ministar sigurnosti: Hitno da se otkrije autor prijetećeg transparenta


Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić traži od nadležnih policijskih agencija i Tužilaštva BiH da hitno otkriju ko su autori i ko je postavio transparente ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, na transparentima koji su postavljeni piše “Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline” i “Četnici su najveće kukavice. 1.9. 18:00 gdje ste?”.

Neko u Sarajevu ostavio poruke: 1.9. 18:00 sati, gdje ste? Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali…

Nešić ističe da je zapanjen bahatošću onih koji su postavili transparent i da je očito da oni smatraju da su Tužilaštvo i Sud njihovi instrumenti, te da će proći nekažnjeno.

“Riječ je o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri godine zatvora”, rekao je Nešić.

Nešić je dodao da je zapanjujuće da pored obezbjeđenja sudske policije neko na ogradu objekta Tužilaštva i Suda BiH postavi transparente.

POGLEDAJ GALERIJU

Podsjetimo, transparenti su postavljeni na privatnoj ogradi prekoputa zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

“Čemu služe nadzorne kamere i obezbjeđenje, pa počinioci ovog gnusnog djela bez bojazni krivičnog djela čine u dvorištu pravosudnih institucija. Tako su isto mogli postaviti eksploziv i zato očekujem da istražni organi utvrde da li je bilo propusta u radu obezbjeđenja”, naveo je Nešić.

“Ovo je vrlo ozbiljan test za Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom, niti raspirivanje nacionalne mržnje. Očekujem od policijskih agencija da u najkraćem mogućem roku obavijeste javnost da su identifikovali počinioce krivičnog djela i uputili Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, poručio je Nešić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija